PIERNIK STAROPOLSKI
PIERNIK STAROPOLSKI
Przepis na piernik staropolski dojrzewający.
Piernik staropolski to najsmaczniejszy z polskich pierników. Tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym. Jest miękki i bardzo aromatyczny. Przekładam go domowymi powidłami śliwkowymi, ale świetnie smakuje również przełożony masą grysikową, marcepanem lub masa orzechową. Gotowy piernik staropolski można polać czekoladą lub lukrem i udekorować orzechami, migdałami lub małymi pierniczkami.
Z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski można również piec małe pierniczki w różnych kształtach (np. gwiazdek, reniferów lub serduszek). Są miękkie zaraz po upieczeniu.
Uwielbiam ten czas gdy zapach piernika i choinki otulają nasz dom.
Piernik staropolski pieczemy z ciasta dojrzewającego. Kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia musimy rozpocząć wiec już w drugiej połowie listopada od zrobienia ciasta na piernik staropolski. Musi ono dojrzewać w chłodzie (lodówce lub spiżarni) przez 2 do 5 tygodni. Jego smak i aromat jest niesamowity.
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI
Proporcje na 3 duże pierniki
* 350 g cukru
* 500 g miodu
* 250 g masła
* 125 g mleka
* 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
* 3 jajka
* 1 kg mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 60 g przyprawy do piernika
* 100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
PIERNIK STAROPOLSKI
SKŁADNIKI: (na 3 pierniki)
- ciasto na piernik staropolski dojrzewało 4 tygodnie w lodówce
DO PRZEŁOŻENIA PIERNIKOWYCH PLACKÓW
-
900 g powideł śliwkowych - wykorzystuję domowe powidła śliwkowe
POLEWA CZEKOLADOWA
-
270 g czekolady 60 % kakao
- 80 g czekolady mlecznej
- 170 g masła
DEKORACJE
- migdały
- orzechy
- pistacje
- kruche ciasteczka lub małe pierniczki
PRZYGOTOWANIE CIASTA DO PIECZENIA PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Wyjmuję z lodówki miskę z ciastem na piernik staropolski. Stolnicę podsypuję odrobiną mąki. Rozcieram ją dłonią. Na tak przygotowany blat wyjmuję z miski zimne ciasto na piernik. Jest miękkie, plastyczne i z łatwością przykleja się do wszystkich powierzchni.
Ciasto dzielę na 3 równe części (bardzo pomocna jest tu waga kuchenna i nóż).
Piekarnik rozgrzewam do 170 st.C
Z papieru do pieczenia wycinam 3 arkusze:
* DWA pierwsze arkusze są takie same. Mają wymiary mojej dużej blachy do pieczenia (tej, która zawsze jest na wyposażeniu piekarnika). Na nich będę kolejno rozwałkowywać i piec 3 blaty piernikowego ciasta
* TRZECI arkusz jest mniejszy; jego wymiary odpowiadają wielkości ciasta jakie chcę upiec – u mnie jest to 35 cm x 25 cm. To jest moja forma z papieru. Dzięki niej z łatwością rozwałkowuję ciasto na pożądany wymiar.
WAŁKOWANIE CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI
Ciasto na piernik staropolski jest dość lepkie, klei się do wałka, stolnicy i naszych dłoni. Najłatwiej jest je więc wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, do których się nie przykleja (papier z łatwością można z ciasta zdjąć). Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką, od nadmiaru której mogłoby stwardnieć.
Na stolnicy kładą przygotowany wcześniej, większy arkusz papieru do pieczenia. Na jego środek przekładam pierwszą porcję ciasta na piernik, które przykrywam drugim, mniejszym arkuszem papieru. Używając wałka powoli, delikatnie zaczynam wałkować ciasto rozprowadzając je równomiernie we wszystkich kierunkach. Formę z papieru, w razie potrzeby, możecie w każdej chwili z łatwością odklejać od ciasta i ułożyć ją ponownie. Nadmiar ciasta, który wychodzi poza obręb formy odcinam delikatnie nożem (uważając, by nie przeciąć przy tym papieru na którym leży) i przekładam w miejsca gdzie ciasta pod formą z papieru brakuje. Już po chwili na większym arkuszu papieru do pieczenia mam równy prostokąt z ciasta piernikowego o wybranym przeze mnie rozmiarze. Teraz odklejam od ciasta mniejszy arkusz papieru do pieczenia, który służył mi za formę.
Pora wyrównać brzegi ciasta. W tym celu zginam równo brzeg papieru na którym leży ciasto nadając mu przy tym pożądany kształt równego prostokąta i przeciągam po nim lekko wałkiem by wyrównać jego grubość. Tak samo wyrównuję kolejno wszystkie 4 boki ciasta.
PIECZENIE BLATÓW PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Piernikowe blaty najlepiej jest piec jeden po drugim; gdy pierwszy placek się piecze należy rozwałkowywać kolejny.
Gotowy placek z ciasta zsuwam razem z papierem na którym leży na blachę do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st.C.
Ciasto piekę 20 minut.
Po tym czasie papier z ciastem zsuwam z blachy na kuchenny blat i pozostawiam do wystudzenia.
Na
blachę do pieczenia zsuwam wtedy papier z drugim piernikowym plackiem, który
rozwałkowałam w taki sam sposób jak pierwszy w czasie gdy on piekł się w
piekarniki.
PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Przestudzone, jeszcze lekko ciepłe placki przekładam powidłami śliwkowymi. Placek, który trafia na wierzch kładę spodem do góry by piernik był później równy.
Gotowe ciasto przykrywam czystym papierem do pieczenia i obciążam kładąc na nim deskę lub tackę, na której stawiam 3 książki lub słoiki.
Po kilku godzinach ściągam z ciasta obciążenie.
DZIELENIE PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Ostrym, długim nożem ścinam nierówne brzegi ciasta.
Powstały, równy prostokąt ciasta dzielę w poprzek na 3 równe pierniki.
POLEWA CZEKOLADOWA i OZDABIANIE PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Rozdrabniam orzechy, pistacje.
Przygotowuję polewę czekoladową: masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Wrzucam do niego kawałki posiekanej czekolady; mieszam polewę do ich rozpuszczenia.
Pierniki oblewam polewą i obsypuję płatkami migdałów, orzechami i pistacjami.
PRZECHOWYWANIE PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Pierniki przechowuję w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.
POZNAJ RÓWNIEŻ MÓJ PRZEPIS NA
WIĘCEJ NASZYCH ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
piernik staropolski
Komentarze
Prześlij komentarz