ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE
Przepis na świąteczne ciasteczka kruche w sześciu smakach.
Świąteczne ciasteczka piekę w 6 smakach wykorzystując do tego podstawowy przepis na pyszne, idealnie kruche ciasto. Krok po kroku pokażę Wam jak z jednego, bazowego przepisu zrobić kruche, świąteczne ciasteczka orzechowe, czekoladowe, pistacjowe, migdałowe, makowe i cynamonowe.
Świąteczne ciasteczka kruche ozdabiam na różne sposoby wykorzystując do tego rozdrobnione bakalie i czekoladę. Piekę również urocze ciasteczka z witrażykami, które można powiesić na choince lub w oknie tworząc cudowne świąteczne dekoracje.
Świąteczne ciasteczka kruche są doskonałym pomysłem na prezent dla najbliższych i przyjaciół.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE
KRUCHE CIASTO – PRZEPIS PODSTAWOWY
* 500 g mąki pszennej
* 200 g masła 82% tłuszczu
* 210 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych dłoni. Ja tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto.
Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego
ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym
celu zimne masło pokrojone w kostkę siekam ostrym nożem razem z mąką do
uzyskania kruszonki, do której dodaję resztę składników, dalej siekam i
pośpiesznie wyrabiam gładkie ciasto.
Gotowe ciasto kruche zawsze należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed jego wałkowaniem i wycinaniem z niego świątecznych ciasteczek.
Kruche ciasto można przygotować na długo przed jego pieczeniem. Gotowe kruche ciasto przechowywane w lodówce zachowuje świeżość przez 5-6 dni. Można je również zamrozić; wtedy zachowuje świeżość przez kilka miesięcy.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE W 6 SMAKACH
Świąteczne ciasteczka piekę w 6 smakach. Robię ciasto orzechowe, czekoladowe, pistacjowe, migdałowe, makowe i cynamonowe. W tym celu:
- przygotowuję ciasto kruche z podwójnej proporcji - gotowe waży około 1080 g
- ciasto dzielę na 6 równych części, każda po 180 g
- przygotowuję dodatki: rozdrobnione orzechy, kakao w proszku, rozdrobnione pistacje i migdały, mak i cynamon
ORZECHOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
PISTACJOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
MAKOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
MIGDAŁOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE
Z ciasta robię placuszek. Wysypuję na niego kakao. Ciasto składam na pół i zaczynam je zagniatać do równomiernego rozprowadzenia kakaa. Można to zrobić ręcznie lub powierzyć tę pracę mikserowi. Ja wykorzystuję mikser bo kakao bardzo brudzi dłonie. Gotowe kruche, czekoladowe ciasto wkładam do woreczka foliowego i schładzam je w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie jest już gotowe do wałkowania i wycinania z niego ciasteczek.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - WAŁKOWANIE CIASTA, WYCINANIE CIASTECZEK
Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy na grubość ok 2 - 3 milimetrów. Nie zapomnijcie obsypać wałek odrobiną mąki przed wałkowaniem ciasta.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - DEKOROWANIE PRZED PIECZENIEM
Część świątecznych ciasteczek kruchych ozdabiam przed ich pieczeniem. Robię w nich witraże z landrynek lub wciskam w ciasto rozdrobnione orzechy migdały lub pistacje.
CIASTECZKA Z WITRAŻYKAMI
Witrażyk w ciasteczkach robi się dokładnie tak samo jak witrażyk w pierniczkach. Zobaczcie mój przepis na pierniki z witrażem
Ciasteczka kruche z witrażykami można powiesić na choince. Będą piękną ozdobą. Pamiętajcie by przed włożeniem ich do piekarnika zrobić w nich dziurkę na sznureczek do wieszania.
CIASTECZKA DEKOROWANE ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI
W malakserze rozdrabniam orzechy, migdały i pistacje. Mają mieć strukturę żwirku. Przed włożeniem ciasteczek do piekarnika delikatnie wciskam w nie rozdrobnione orzechy.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - PIECZENIE
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka piekę przez 9 - 10 minut aż nabiorą lekko złotego koloru.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA KRUCHE - KOŃCOWE DEKOROWANIE
Świąteczne ciasteczka kruche można również dekorować po ich upieczeniu i wystudzeniu wykorzystując do tego polewę z białej lub ciemnej czekolady, rozdrobnione bakalie, posypki cukrowe lub lukier królewski (biały lub kolorowy). Ogranicza was jedynie wasza wyobraźnia.
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Komentarze
Prześlij komentarz