CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Cynamonki - słodkie bułeczki drożdżowe z cynamonem.
Cynamonowe bułeczki drożdżowe są mięciutkie, sprężyste i pulchne. Rozkosznie pachną cynamonem. Przepis jest prosty. Zawsze się udaje.
CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
CIASTO NA CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE
- 540 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
NADZIENIE
- 130 g cukru trzcinowego
- 80 g masła
- 15 g cynamonu w proszku (1 opakowanie)
LUKIER
- około 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE WYKONANIE
Podgrzewam mleko do temperatury 24-30°C.
Odważam mąkę i cukier.
Masło rozpuszczam stawiając garnuszek na małym ogniu. Stale je mieszam pilnując żeby się nie przypaliło.
Przygotowuję zaczyn drożdżowy:
Do miseczki przekładam drożdże, dodaję do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewam około 5 łyżek ciepłego mleka; całość mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Czekam aż drożdże zaczną pracować - zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).
Mąkę przesiewam do misy miksera, dosypuję cukier i sól, dodaję przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy, wbijam 2 jajka i dolewam resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiam przez 3 minuty, dodaję do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto przez kolejne 10 minut. Ja tę pracę powierzam mikserowi planetarnemu wykorzystując końcówką w kształcie haka (ustawiam prędkość na poziomie 1). Jeśli nie macie miksera o dużej mocy pozostaje wam ręczne wyrabianie ciasta. Jak to mówią „nie ma tego złego…” – ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, a dla nas jego wyrabianie to dodatkowo niezłe ćwiczenie fizyczne. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Formuję z niego kulę, pozostawiam ją w misce, na którą nakładam woreczek foliowy i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość).
FORMA DO PIECZENIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK
Cynamonowe bułeczki drożdżowe piekę w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 23 x 33 cm (to tzw. blacha domowa).
NADZIENIE CYNAMONOWE
ODGAZOWANIE CIASTA
Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę dłonią by pozbyć się z niego bąbelków gazu.
FORMOWANIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK DROŻDŻOWYCH
Ciasto przekładam na silikonową matę do wałkowania ciasta (jest wygodna w użytkowaniu bo ciasto się do niej nie przykleja) lub lekko oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuję go na prostokąt o wymiarach 40 cm x 50 cm. Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Z łatwością daje się formować. Przed rozwałkowaniem możecie rozciągać je dłońmi jeśli uznacie, że ułatwi wam to pracę (ja właśnie tak robię).
Na cieście równomiernie rozsmarowuję cynamonowe nadzienie. Pamiętajcie, że dobrze jest najpierw lekko podgrzać nadzienie by łatwiej je było później rozsmarować na cieście.
Teraz nasz prostokąt ciasta powoli i z delikatnością zaczynam ściśle zwijać wzdłuż jego krótszego boku. Robię to tak, jakbym zwijała roladę. Przy tej czynności bardzo pomocny jest kuchenny skrobak, którym bez trudu podbieram ciasto, unoszę je z blatu i zwijam.
Na powstałym wałku z ciasta drożdżowego, o długości około 45 cm, odmierzam i zaznaczam nożem 3 centymetrowe kawałki.
CIĘCIE CIASTA NITKĄ
Roladę z ciasta drożdżowego najłatwiej jest pociąć na bułeczki nie nożem, a za pomocą bawełnianej nitki lub cienkiego kuchennego sznurka bawełnianego. Nóż podczas ciecia często deformuje bułeczki. Dzięki cięciu nitkę bułeczki nie spłaszczają się i nie wycieka z nich nadzienie.
Jak ciąć nitką roladę drożdżową na bułeczki
Kolejno w oznaczonych miejscach podkładam nitkę pod wałek z ciasta. Jej końce krzyżuję ponad drożdżową roladą i energicznie za nie pociągam. Nitka idealnie przecina roladę z ciasta drożdżowego równo dzieląc ją na bułeczki.
Kawałki ciasta przekładam od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 5 rzędach układam po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywam kuchenną ściereczką i pozostawiam je na 30 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia (w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą brzegami).
PIECZENIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK DROŻDŻOWYCH
Formę z drożdżówkami wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piekę 25 minut aż się lekko zrumienią. Cynamonki wyjmuję z pieca i studzę je.
OZDABIANIE CYNAMONEK
cynamonowe bułeczki drożdżowe
Komentarze
Prześlij komentarz