TRYB JASNY/CIEMNY

CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE

CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Cynamonki - słodkie bułeczki drożdżowe z cynamonem.

cynamonowe buleczki drozdzowe

Cynamonowe bułeczki drożdżowe są mięciutkie, sprężyste i pulchne. Rozkosznie pachną cynamonem. Przepis jest prosty. Zawsze się udaje.  


CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE

proporcje na 15 drożdżówek
FORMA DO PIECZENIA - wykorzystuję formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm (to tzw. blacha domowa)

cynamonowe buleczki drozdzowe


CIASTO NA CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

NADZIENIE 

  • 130 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 15 g cynamonu w proszku (1 opakowanie)

LUKIER

  • około 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
 

CYNAMONOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE WYKONANIE

Podgrzewam mleko do temperatury 24-30°C.

Odważam mąkę i cukier.

Masło rozpuszczam stawiając garnuszek na małym ogniu. Stale je mieszam pilnując żeby się nie przypaliło.

cynamonowe buleczki drozdzowe

Przygotowuję zaczyn drożdżowy: 

Do miseczki przekładam drożdże, dodaję do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewam około 5 łyżek ciepłego mleka; całość mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Czekam aż drożdże zaczną pracować - zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).

cynamonowe buleczki drozdzowe

Mąkę przesiewam do misy miksera, dosypuję cukier i sól, dodaję przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy, wbijam 2 jajka i dolewam resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiam przez 3 minuty, dodaję do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto przez kolejne 10 minut. Ja tę pracę powierzam mikserowi planetarnemu  wykorzystując końcówką w kształcie haka (ustawiam prędkość na poziomie 1). Jeśli nie macie miksera o dużej mocy pozostaje wam ręczne wyrabianie ciasta. Jak to mówią „nie ma tego złego…” – ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, a dla nas jego wyrabianie to dodatkowo niezłe ćwiczenie fizyczne. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Formuję z niego kulę, pozostawiam ją w misce, na którą nakładam woreczek foliowy i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość).

cynamonowe buleczki drozdzowe

FORMA DO PIECZENIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK

Cynamonowe bułeczki drożdżowe piekę w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 23 x 33 cm (to tzw. blacha domowa).

NADZIENIE CYNAMONOWE

Ucieram masło z cukrem i dosypuję cynamon. Całość dokładnie mieszam do połączenia się składników. Cynamonowe nadzienie przed nałożeniem na ciasto najlepiej jest lekko podgrzać (do temperatury około 25 stopni C) . 

cynamonowe buleczki drozdzowe


ODGAZOWANIE CIASTA 

Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę dłonią by pozbyć się z niego bąbelków gazu.

FORMOWANIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK DROŻDŻOWYCH

Ciasto przekładam na silikonową matę do wałkowania ciasta (jest wygodna w użytkowaniu bo ciasto się do niej nie przykleja) lub  lekko oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuję go na prostokąt o wymiarach 40 cm x 50 cm. Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Z łatwością daje się formować. Przed rozwałkowaniem możecie rozciągać je dłońmi jeśli uznacie, że ułatwi wam to pracę (ja właśnie tak robię).

cynamonowe buleczki drozdzowe

 

Na cieście równomiernie rozsmarowuję cynamonowe nadzienie. Pamiętajcie, że dobrze jest najpierw lekko podgrzać nadzienie by łatwiej je było później rozsmarować na cieście.

Teraz nasz prostokąt ciasta powoli i z delikatnością zaczynam ściśle zwijać wzdłuż jego krótszego boku. Robię to tak, jakbym zwijała roladę. Przy tej czynności bardzo pomocny jest kuchenny skrobak, którym bez trudu podbieram ciasto, unoszę je z blatu i zwijam.

Na powstałym wałku z ciasta drożdżowego, o długości około 45 cm, odmierzam i zaznaczam nożem 3 centymetrowe kawałki. 

 

cynamonowe buleczki drozdzowe

CIĘCIE CIASTA NITKĄ 

Roladę z ciasta drożdżowego najłatwiej jest pociąć na bułeczki nie nożem, a za pomocą bawełnianej nitki lub cienkiego kuchennego sznurka bawełnianego. Nóż podczas ciecia często deformuje bułeczki. Dzięki cięciu nitkę bułeczki nie spłaszczają się i nie wycieka z nich nadzienie.

cynamonowe buleczki drozdzowe

Jak ciąć nitką roladę drożdżową na bułeczki

Kolejno w oznaczonych miejscach podkładam nitkę pod wałek z ciasta. Jej końce krzyżuję ponad drożdżową roladą i energicznie za nie pociągam.  Nitka idealnie przecina roladę z ciasta drożdżowego równo dzieląc ją na bułeczki.

cynamonowe buleczki drozdzowe

Kawałki ciasta przekładam od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 5 rzędach układam po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywam kuchenną ściereczką i pozostawiam je na 30 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia (w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą brzegami).

PIECZENIE CYNAMONOWYCH BUŁECZEK DROŻDŻOWYCH

Formę z drożdżówkami wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piekę 25 minut aż się lekko zrumienią. Cynamonki wyjmuję z pieca i studzę je.

 

cynamonowe buleczki drozdzowe

OZDABIANIE CYNAMONEK

W miseczce rozcieram łyżeczką sok z cytryny z cukrem pudrem do połączenia się składników. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – odrobinę soku z cytryny. Cynamonki polewam cytrynowym lukrem.

cynamonowe buleczki drozdzowe
 cynamonowe bułeczki drożdżowe 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI