LUTY SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
LUTY SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
Luty - sezonowe i lokalne gotowanie
Lubię by granice w kuchni w naturalny sposób wyznaczały nam pory roku. Przepisy kulinarne tworzymy przede wszystkim w oparciu o produkty sezonowe i lokalne. Stanowią one podstawę naszej kuchni i stylu życia. Wielokrotnie pisaliśmy o tym na naszym blogu. Dziś tylko małe przypomnienie.
Nasze codzienne wybory konsumenckie mają duże znaczenie i wymierne konsekwencje.
DLACZEGO WARTO KUPOWAĆ SEZONOWE, LOKALNE PRODUKTY?
Gotowanie w oparciu o bogactwo i różnorodność plonów z lokalnych gospodarstw daje nam możliwość jednoczesnego zadbania o własne zdrowie, gospodarkę, planetę i portfel.
1. Nie marnujemy szans na rozwój regionu, wspieramy lokalny rozwój, dajemy
lokalnym przedsiębiorcom szansę na powodzenie w biznesie i rozwój ich działalności (a to zawsze procentuje). Dziś to szczególnie gorący temat w kontekście protestów polskich rolników. "DOBRE BO POLSKIE" i "POCHODZENIE MA ZNACZENIE" to nie są tylko puste, bezwartościowe slogany. Dziś polscy rolnicy walczą nie tylko o swój własny biznes ale o nas wszystkich, o polskie rolnictwo. Jego upadek oznaczałby ograniczenie krajowej produkcji żywności oraz uzależnienie naszej gospodarki od importu i obcego kapitału co w konsekwencji dla nas konsumentów oznaczałoby wzrost cen żywności i spadek jej jakości. Protestujący domagają się m.in. embarga na import żywności z Ukrainy,
która — jak twierdzą protestujący — zalewa polski rynek co z jednej strony prowadzi do
obniżenia cen żywności ale z drugiej sprawia, że produkcja w Polsce przestaje być
opłacalna.
Polskie produkty rolne uprawiane są zgodnie z wysokimi, unijnymi normami użycia środków ochrony roślin i nawozów oraz są przechowywane są we właściwy sposób, który nie wpływa na obniżenie ich jakości przy jednoczesnym zachowaniu zasad etyki oraz równych praw w biznesie i konkurencji. Importowana żywność nie zawsze daje nam taką gwarancję, na co w obecnej chwili zwracają uwagę polscy rolnicy w kontekście importu żywności z Ukrainy.
Wspierając polskie rolnictwo oraz wybierając polskie, lokalne, sezonowe produkty dbamy o zdrowie swoje i swojej rodziny.
3. Nie marnujemy zdrowia, bo lokalne = świeże
Aby żywność nie uległa
zepsuciu w czasie transportu wykorzystuje się środki chemiczne i konserwanty. Kupując lokalnie unikamy spożywania ich w nadmiarze.4. Kupując sezonowe produkty jemy to co najsmaczniejsze, bo takie są właśnie warzywa i owoce w ich naturalnym sezonie (okresie gdy dojrzewają w naszym
klimacie). W sezonowych produktach ukryta jest cała magia smaków z dzieciństwa. Cóż
z tego, że niemal przez cały rok możemy kupić prawie wszystkie warzywa i owoce
skoro przez to przestają nam smakować wyjątkowo. Cały czar pryska. Dziecięca
niecierpliwość z jaką czeka się na pierwsze truskawki czy młode ziemniaki z
pewnością nie warta jest zamiany na uczucie spowszednienia tymi produktami. A
ono pojawia się nieuchronnie, gdy świeże sezonowe produkty zamieniamy na
te dostępne przez cały rok, ale wyprodukowane na drugim końcu świata.
5. Wpływamy na zachowanie bioróżnorodności naszego regionu
Kupując
lokalne produkty wpływamy na zachowanie upraw lokalnych, rodzimych
gatunków roślin i nie zastępowanie ich monokulturowymi uprawami
przemysłowymi, a co za tym idzie przeciwdziałamy postępującej degradacji
środowiska naturalnego, spadku różnorodności biologicznej i wpływamy
na zachowanie równowagi lokalnych ekosystemów.
6. Wzbogacamy, urozmaicamy swoją dietę
Poznajemy
wiele produktów spożywczych, których nie można kupić w wielkich
sieciach handlowych, a to z natury swojej jest bezcennym doświadczeniem.
Mamy szansę poznać lokalną kuchnię oraz lokalną kulturę.
7. Nie marnujemy zasobów naturalnych
Odległość
jaką pokonuje żywność aby dotrzeć na nasze talerze mierzy się w
ŻYWNOŚCIOKILOMETRACH [ang. food miles]. Ich liczba stale rośnie. Artykuły
spożywcze przemierzają coraz większe odległości zanim trafią na półki
hipermarketów. Dzięki zaawansowanej technologii możemy ulubione produkty
kupować przez cały rok. Nawet najbardziej nietrwałe z nich docierają do nas
świeże, mimo że przebyły bardzo długą drogę.
JEDZĄC SEZONOWO I LOKALNIE DZIAŁAMY GLOBALNIEW przypadku produktów lub półproduktów sprowadzanych z dalszych zakątków świata, jak Azja, Ameryka Południowa czy Afryka, odległości te wydłużają się do kilkudziesięciu tysięcy km. Więcej kilometrów znaczy więcej spalanej benzyny i innych paliw. Płacimy jednak za to wysoką cenę. Płacimy teraz i będziemy płacić w przyszłości. Przewożenie owoców i warzyw wymaga często ich chłodzenia lub mrożenia, a użycie systemów chłodzących dodatkowo powoduje wzrost zużycia energii. Nietrwałość niektórych produktów wymusza ponadto niezwykle szybki transport i korzystanie z linii lotniczych co powoduje dalszy wzrost zużycia energii i zasobów naturalnych niezbędnych do jej wytworzenia. Długi transport to również wzrost ilości opakowań. Ich wyprodukowanie wiąże się również z wielkim zużyciem energii i zasobów naturalnych oraz ze wzrostem góry śmieci na wysypiskach, a nie zapominajmy o tym, że wiele opakowań to nie ulegający biodegradacji plastik.
Wzmożony
transport żywności wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych
zanieczyszczeń, co przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego i w jego
konsekwencji do zmian w klimacie. W
takim wypadku ilość energii niezbędnej do transportu żywności znacznie
przekracza ilość energii jaką organizm czerpie z posiłku. Z punktu widzenia
ekologii nie jest to rachunek korzystny.
Pomimo pełnej świadomości ważności konsumenckich wyborów czasem wielu z nas robiąc zakupy musi, z przyczyn ekonomicznych, kierować się głównie ceną. Zawsze jednak każdy może starać się wybrać polskie produkty rolne oraz produkty przetworzone wyprodukowane z pochodzących z polski składników.
W JAKI SPOSÓB NA CO DZIEŃ WSPIERAMY POLSKICH ROLNIKÓW?
* My dużą część swoich zakupów robimy na lokalnym placu targowym wybierając lokalne, sezonowe produkty rolne.
* Mamy również swój ulubiony mały, lokalny sklepik do którego różne, absolutnie wyjątkowe produkty dostarczają lokalni producenci żywności.
*
Robiąc zakupy w sklepie czy hipermarkecie zawsze sprawdzamy skąd
pochodzą produkty rolne, warzywa i owoce które wkładam do koszyka. Ta
informacja umieszczona jest zawsze na opakowaniu lub obok ceny w wypadku
owoców i warzyw sprzedawanych luzem.
* Mamy swoje ulubione polskie marki, ale upewniamy się czy wytwarzają one swoje produkty z polskich surowców.
*
Nie gardzimy warzywami czy owocami, które nie mają idealnego kształtu -
krzywa marchewka ma tyle samo wartości odżywczych co ta idealnie
prosta.
* Dzielimy się z Wami na blogu przepisami na dania i przetwory domowe przygotowane z
sezonowych produktów oraz często piszemy o lokalnych i regionalnych
produktach. Jesteśmy również współautorami książki "MAŁOPOLSKA DO
ZJEDZENIA" wydanej pod koniec 2016 roku przez
Województwo Małopolskie według pomysłu Departamentu Marki Małopolska Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Jest to wydawnictwo w pełni
poświęcone małopolskiej, regionalnej kuchni.
* Na co dzień gotujemy w domu więc mamy wpływ na to jakie produkty trafiają na nasz stół.
* Robimy przetwory domowe z warzyw, owoców, ziół i grzybów w szczycie sezonu ich dojrzewania.
LUTY - SEZONOWE WARZYWA I OWOCE
Są to te warzywa i owoce, które w naszym klimacie przechowywane w naturalny sposób (bez konieczności konserwowania ich chemicznie) do końca lutego zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych.
LUTY SEZONOWE WARZYWA
- ziemniaki
- dynia
-
warzywa korzenne: marchewka, pietruszka, por, seler, buraki ćwikłowe, brukiew,
cebula, czosnek, rzodkiew biała, topinambur
- warzywa kapustne: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, brukselka, jarmuż, kalarepa
- warzywa liściowe: cykoria, roszponka, endywia
LUTY OWOCE SEZONOWE
- jabłka
- gruszki
STYCZEŃ TO RÓWNIEŻ CZAS BY W KUCHNI WYKORZYSTYWAĆ
- Kiszonki oraz przetwory z owoców i warzyw, które przygotowaliśmy w szczycie ich naturalnego okresu dojrzewania. Poznajcie nasze przepisy na przetwory domowe Z owoców, warzyw, grzybów i ziół każdego roku robimy w naturalnym sezonie ich dojrzewania marynaty, kiszonki, dżemy, soki, nalewki, przeciery i susze. W tym roku Wy również zaplanujcie ich zrobienie.
- Orzechy włoskie, orzechy laskowe
- Suszone owoce
- Suszone grzyby leśne
- Suszone zioła i warzywa
- Hodowane w domu kiełki warzyw
- Groch, fasolę
- Hodowane w domu, w doniczkach zioła
- Mrożone warzywa i owoce. Mrożonki, podobnie jak przetwory przygotowuje się w szczycie sezonu i urodzaju na warzywa i owoce.
LUTY SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
Dziś
prezentujemy Wam zestawienie naszych ulubionych przepisów kulinarnych, które najczęściej stawiamy na naszym stole w lutym.
Więcej sezonowych przepisów znajdziecie na naszym blogu wpisując w wyszukiwarce hasło "ZIMA" (czy nazwa innej, wybranej przez was pory roku) lub nazwę wybranego miesiąca.
"Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę z wybranym przepisem na naszym blog.
Komentarze
Prześlij komentarz