SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
Przepis na pyszną szarlotkę z bezową pianką i czekoladową kruszonką.
SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ SKŁADNIKI
SKŁADNIKI NA CIASTO I KRUSZONKĘ
- 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 (3 szklanki o pojemności 250 ml)
- 200 g zimnego masła (1 kostka)
- 25 g smalcu (1 łyżka)
- 120 g cukru kryształu (0,5 szklanki o pojemności 250 ml)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek jajek L ( białka wykorzystamy do zrobienia bezowej piany)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kopiata łyżeczka kakao w proszku
NADZIENIE JABŁKOWE
- 1,8 - 2 kg jabłek najlepiej odmiany szara reneta lub antonówka (waga jabłek podana została przed ich obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
- 2 - 3 łyżki cukru - cukier można pominąć; ilość cukru jaką należy dodać zależy od kwasowości jabłek
- 2 czubate łyżeczki cynamonu w proszku
BEZA
- 5 białek jajek w rozmiarze L (białka muszą mieć temperaturę pokojową by pięknie się ubiły)
- szczypta soli
- 250 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 g (4 łyżeczki) mąki ziemniaczanej
FORMA DO PIECZENIA
Wykorzystuję formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm (to tzw. blacha domowa).
Dno formy do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Szarlotka z bezą i kruszonką jest wysoka więc dobrze jest by papier do pieczenia wystawał lekko ponad brzegi formy.
SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ SPOSÓB WYKONANIA
KRUCHE CIASTO
Pieczenie szarlotki z bezą i kruszonką rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. Można je zarobić ręcznie lub wykorzystując do tego mikser z hakiem do kruchego ciasta.
Do misy miksera wsypuję suche składniki: mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Składniki mieszam łyżką.
Zimne masło i smalec kroję w kostkę i dodaję do suchych składników.
Zaczynam wyrabiać ciasto na niskich obrotach miksera. Ciasto kruche można też zagniatać ręcznie w misce lub na blacie. Ważne jest aby robić to szybko nie dopuszczając do zbytniego ogrzania się składników, które szybko się łączą i zaczynają swoją strukturą przypominać kruszonkę.
Jajka wyjmuję z lodówki. Żółtka jaj oddzielam od białek, dodaję je do misy z kruszonką i kontynuuję wyrabianie do uzyskania kruchego ciasta.
Białka jajek odstawiam na bok aby się ogrzały do temperatury pokojowej co jest konieczne do przygotowania z nich bezy.
PODZIAŁ CIASTA I KRUSZONKA
Z gotowego ciasta kruchego formuję kulę (waży ona około 1010 g). Odcinam z niej 300 g na kruszonkę którą posypie później ciasto z wierzchu przed wstawieniem go do piekarnika.
Ciasto na kruszonkę dzielę na 2 części (każda po 150 g). Do jednej z nich dodaję 1 kopiatą łyżeczkę kakao i wyrabiam je do połączenia się składników.
Wszystkie 3 części ciasta owijam w folię spożywczą lub przekładam je do woreczków foliowych i wkładam do lodówki do schłodzenia.
NADZIENIE Z JABŁEK
W czasie gdy ciasto się chłodzi ja przygotowuję nadzienie. Jabłka myję, dzielę na ćwiartki, obieram, wycinam z nich gniazda nasienne i ścieram na tarle o dużych oczkach. Ważny jest wybór gatunku jabłek do szarlotki. Najlepsze są szare renety. Po starciu nie puszczają soku i mają doskonałą kwasowość nadającą szarlotce charakteru i smaku.
PORADA: Jeśli Twoje jabłka po utarciu puszczą sok to odlej jego nadmiar przed wyłożeniem owoców na ciasto.
Do startych jabłek dodaje 2 kopiate łyżeczki cynamonu w proszku i mieszam do jego równomiernego rozprowadzenia.
Nie dodaję cukru do jabłek. Beza i ciasto są wystarczająco słodkie w szarlotce i delikatna kwasowość jabłek wybornie z tą słodyczą kontrastuje.
ŚCIERANIE NA TARLE KRUCHEGO CIASTA
PIEKARNIK
W trakcie przygotowywania bezy zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni C; włączam funkcję grzania "góra-dół".
BEZA
Bezę należy przygotować tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.
Białka jaj w temperaturze pokojowej przelewam do czystej, suchej misy miksera. Dodaję do nich szczyptę soli i zaczynam ubijać je mikserem ustawionym na najwyższych obrotach. Kiedy białka zmienią się w puszystą, sztywną pianę zaczynam dodawać do nich kolejno po jednej łyżce cukier kryształ. Po dodaniu każdej łyżki cukru pianę z białek miksuję przez około 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po skończonym ubijaniu piana z białek jest sztywna, gładka i błyszcząca.
Teraz do piany z białek dolewam sok z cytryny, miksuję przez chwilę i wsypuję przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Całość miksuję jeszcze przez chwilę do dokładnego połączenia się składników.
PORADA: zamiast mąki ziemniaczanej do bezy można dodać gotowy proszek do przyrządzania budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego.
SKŁADANIE CIASTA
Wyjmuję z lodówki 3 porcje startego, kruchego ciasta. Największą porcję rozsypuję na dnie przygotowanej wcześniej, wyłożonej papierem blachy do pieczenia. Rozkładam je równomiernie.
Na warstwie kruchego, tartego ciasta rozkładam jabłka z cynamonem.
Na wyrównaną warstwę jabłek delikatnie przekładam bezę i lekko ją wygładzam łyżką.
Na bezie rozsypuję pozostałe utarte ciasta kruche tworząc na szarlotce czekoladowo waniliową kruszonkę.
PIECZENIE SZARLOTKI Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
Blachę z szarlotkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Kratkę na której stawiam blachę z szarlotką ustawiam poniżej środkowej półki piekarnika. Nie chcę by kruszonka zbytnio się przypiekała.
Włączam funkcję pieczenia "góra-dół".
Czas pieczenia 60 - 65 minut.
STUDZENIE SZARLOTKI
Przed podaniem należy szarlotkę dobrze wystudzić. Najlepiej jest ją kroić dopiero na następny dzień. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem, ale mnie wydaje się to zbyteczne. Ciasto jest już wystarczająco słodkie.
Jeśli wolicie nieco ograniczyć ilość dodanego do szarlotki cukru i zadowoli was mniej okazała bezowa pianka w szarlotce to zróbcie bezę z tej proporcji składników:
- 5 białek jajek w rozmiarze L (białka muszą mieć temperaturę pokojową by pięknie się ubiły)
- szczypta soli
- 120 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 g (4 łyżeczki) mąki ziemniaczanej
Po upieczeniu beza wtedy nieco "siądzie" (jak na zdjęciu powyżej), a szarlotka będzie mniej słodka, z wyraźniej zaakcentowaną kwasowością jabłek.
szarlotka z bezą i kruszonką
Komentarze
Prześlij komentarz