KARKÓWKA PIECZONA Z WARZYWAMI
Karkówka pieczona z warzywami
Karkówka pieczona z warzywami w piekarniku
Karkówka wieprzowa pieczona z warzywami w piekarniku to wyjątkowo smaczne danie. Mięso jest soczyste i mięciutkie w środku kusząc jednocześnie przyrumienioną z zewnątrz skórką. Podczas pieczenia mięsne soki i tłuszcz spływają na warzywa. Smaki przenikają się i wzbogacają wzajemnie. Warzywa lekko karmelizują się na brzegach co dodaje im głębi smaku i wydobywa ich naturalną słodycz.
Poznajcie również nasz przepis na KARKÓWKĘ PIECZONĄ W KISZONEJ KAPUŚCIE
Przygotowując karkówkę pieczoną z warzywami doskonałość smaku i aromatu uzyskamy wybierając dobrej jakości mięso i dbając o odpowiednie jego zamarynowanie przed pieczeniem. Nośnikiem smaku w mięsie jest tłuszcz śródmięśniowy tworzący tzw. marmurkowatość mięsa najlepiej widoczną w jego przekroju. Zapewnia ona soczystość, kruchość i dobry smak. Mięso bez tłuszczu śródmięśniowego po obróbce termicznej staje się suche i twarde. Karkówka musi mieć z wierzchu białe linie tłuszczu przeplatające się z czerwonym mięsem.
KARKÓWKA PIECZONA Z WARZYWAMI SKŁADNIKI
- 1,8 - 2 kg karkówki wieprzowej
- 2 duże ząbki czosnku do naszpikowania mięsa
MARYNATA DO KARKÓWKI
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki mieszanki przypraw o nazwie "suszone pomidory z chili"
- 3 łyżki oliwy z oliwek
WARZYWA DO PIECZENIA
- 1 średniej wielkości por
- 2 duże cebule (czerwone lub białe)
- 3 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1/2 dużego selera
- 250 g pieczarek
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 1 kalarepa
PRZYPRAWY
- 2 gałązki rozmarynu (lub rozmaryn suszony)
- 4 gałązki tymianku (lub tymianek suszony)
- 2 liście laurowe
KARKÓWKA PIECZONA Z WARZYWAMI - WYKONANIE
SZPIKOWANIE KARKÓWKI CZOSNKIEM
2 duże, obrane ząbki czosnku kroję w słupki.
Co kawałek, równomiernie wbijam czubek ostrego noża w powierzchnię mięsa na głębokość około 2 cm i w powstałe w ten sposób nacięcia wsuwam pokrojone w słupki kawałki czosnku.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Mięso myję pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie je osuszam ręcznikiem papierowym.
Aby karkówka zachowała po upieczeniu ładny, zgrabny kształt można ją przed marynowaniem obwiązać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem kuchennym (nie jest to jednak konieczne).
MARYNOWANIE KARKÓWKI
Wieprzowina dobrze komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Jej smak świetnie podkręcają i wzbogacają lekko słone i ostre marynaty z delikatnym słodko-kwaśnym akcentem, który w tym przepisie zapewnia nam dodatek suszonych pomidorów.
W moździerzu umieszczam ziarna pieprzu, sól, ziarna ziela angielskiego, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przyprawę o handlowej nazwie "suszone pomidory z chili". Przyprawy starannie rozgniatam, dolewam do nich oliwę i rozcieram do ich połączenia. Tak powstałą marynatą starannie nacieram wcześniej naszpikowaną czosnkiem karkówkę. Zamarynowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam je pokrywą i wkładam do lodówki.
JAK DŁUGO MARYNOWAĆ KARKÓWKĘ?
Mięso powinno leżeć w marynacie przez minimum 2 godziny, ale warto je zamarynować w przyprawach dzień przed jego planowanym pieczeniem i pozostawić je na noc w lodówce by po upieczeniu stało się jeszcze bardziej kruche, aromatyczne i pyszne.
WARZYWA - PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
Marchewki, pietruszkę, selera i kalarepę obieram ze skórki; warzywa kroję w dość grube słupki.
Cebule obieram z łupinek i kroję na ósemki lub w ćwiartki (zależnie od ich wielkości).
Pora kroję w plastry o grubości około 2 cm.
Pieczarki kroję na połówki.
Papryki kroję na połówki i wycinam z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki dzielę na mniejsze kawałki.
KARKÓWKA PIECZONA Z WARZYWAMI - PIECZENIE
Zamarynowane mięso wyjmuję z lodówki godzinę przed przystąpieniem do jego pieczenia. Powinno uzyskać temperaturę pokojową zanim poddamy je obróbce termicznej.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.
Na dnie dużej brytfanny lub naczynia żaroodpornego układam pokrojone warzywa. Dodaję do nich liście laurowe oraz gałązki rozmarynu i tymianku. Na nich układam zamarynowaną wcześniej karkówkę.
Naczynie przykrywam pokrywą lub folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (ustawiam funkcję grzania "góra - dół" ).
Karkówkę piekę przez 1,5 godziny pod przykryciem. Potem zdejmuję pokrywę lub folię aluminiową z naczynia i piekę mięso jeszcze przez kolejną godzinę.
KROJENIE KARKÓWKI NA PORCJE
Po upieczeniu karkówka powinna trochę przestygnąć i "odpocząć" przed jej pokrojeniem na porcje by soki w mięsie ustabilizowały się i nieco zastygły.
karkówka pieczona z warzywami
Komentarze
Prześlij komentarz