SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM
Szaszłyki z łososiem i ananasem przepis na dietetyczne grillowanie.
Szaszłyki z łososiem i ananasem to pyszne danie z grilla w stylu fit. Jest to świetna propozycja dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie oraz zwracających uwagę zarówno na kaloryczność czy zawartość węglowodanów jak i wartości odżywcze posiłków. Takie szaszłyki to doskonała alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy, kaszanki czy karkówki z grilla. Są dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Będą dobrą propozycją dla sportowców i osób na diecie niskowęglowodanowej.
Szaszłyki z łososiem i ananasem to świetny plan na urozmaicenie grillowego menu. Takim lekkim, pysznym daniem warto zaskoczyć swoich gości.
POZNAJ WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY NA DANIA Z GRILLA
JAKIEGO ŁOSOSIA WYBRAĆ?
Jeśli masz taką możliwość wybierz w sklepie ryby posiadające certyfikat MSC (w przypadku ryb
dziko żyjących) lub certyfikat ASC (w przypadku ryb hodowlanych), które
gwarantują, że kupowana przez nas ryba została złowiona lub wyhodowana w sposób
przyjazny dla środowiska.
Zdecydowanie najlepiej jest kupować łososie posiadające ekologiczne certyfikaty, pochodzące z dziko żyjących ławic w czystych wodach Alaski gdzie ich populacja jest stabilna mimo połowów przemysłowych lub te pochodzące z ekologicznych hodowli. Może ta informacja was zaskoczy, ale w Polsce mamy ekologiczną hodowlę łososi i to absolutnie wyjątkową w skali nie tylko naszego kraju ale i świata. To ŁOSOŚ JURAJSKI (Jurassic Salmon). O sposobie jego hodowli przeczytacie więcej poznając przy okazji nasz przepis na ŁOSOSIA PIECZONEGO Z WARZYWAMI
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM SKŁADNIKI
proporcje na 6 porcji
- około 500 g fileta z łososia wyciętego z części grzbietowej ryby - kupuję dwa kawałki fileta z łososia ze skórą (jak na zdjęciu). Do przygotowania szaszłyków wykorzystuję grubszą część filetów, a cieńszą osobno grilluję kładąc je stroną ze skórą bezpośrednio na ruszt lub wykorzystuję je do przygotowania innych dań np. sałatek.
- 1/2 świeżego ananasa (około 300 - 350 g)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 czerwone cebule
MARYNATA DO SZASZŁYKÓW Z ŁOSOSIEM
- 1 papryczka chili LUB chili w płatkach LUB papryka chili w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- świeżo zmielony pieprz
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM WYKONANIE
Myję kawałki łososia pod zimną, bieżącą wodą i osuszam je. Wyraźnie widać, że jedna część fileta jest znacznie wyższa od drugiej. To część przylegająca do grzbietu ryby, "polędwica". Ostrym, giętkim nożem wycinam ją ze skóry. Tak przygotowane kawałki ryby kroję w dużą kostkę o boku około 2,5 cm.
Ananasa obieram ze skórki, wycinam z niego twardą część i kroję na kawałki jak rybę.
Papryki kroję na połówki, wycinam z nich gniazda nasienne i kroję w kostkę 3 x 3 cm.
Resztki papryki, które pozostają po pocięciu jej na kawałki do szaszłyków wykorzystuję do przygotowania sałatki z kuskusu i owocu granatu #zerowaste
Cebule kroję na połówki, obieram z łupinek, odcinam z obu ich stron końcówki i rozdzielam na warstwy (te większe, zewnętrzne, dzielę na pół).
Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie kawałki kolorowych papryk, łososia, czerwonej cebuli i ananasa.
Przygotowuję marynatę. W miseczce mieszam oliwę, ocet, drobno posiekaną papryczkę chili pozbawioną pestek, rozgnieciony w wyciskarce czosnek i przyprawy; mieszam całość. Marynatą równomiernie oblewam szaszłyki z łososia i ananasa i odstawiam je na minimum 1 godzinę do lodówki by nabrały smaku.
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM GRILLOWANIE
Tak przygotowane szaszłyki kładę na rozgrzany grill. Szaszłyki grilluję 10-12 minut obracając je w tym czasie do chwili aż łosoś będzie upieczony, a ananas i warzywa delikatnie zrumienione.
SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM I ANANASEM SPOSÓB PODANIA
Szaszłyki z łososiem i ananasem wybornie smakują posypane świeżą natką pietruszki (lub kolendrą - zależnie od upodobań smakowych) i podane z sałatką z kuskusem i granatem oraz z sosem jogurtowo-majonezowo-limonkowym.
szaszłyki z łososiem i ananasem
Komentarze
Prześlij komentarz