CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI
Kruche ciasteczka z nadzieniem z krówek solankowych z solą kłodawską.
Te idealnie kruche, maślane ciasteczka skrywają w sobie miękkie, karmelowe nadzienie z subtelnym, doskonale zbalansowanym akcentem soli. Gdy gryziesz ciasteczko, najpierw czujesz jego delikatną kruchość, a zaraz potem odkrywasz miękkie, karmelowe wnętrze, które rozpływa się w ustach, otulając je słodyczą wzbogaconą wyrafinowaną, słoną nutą.
CUKIERKI KRÓWKI Z SOLĄ KŁODAWSKĄ
Któż nie lubi krówek! Te są wyjątkowe.
Cukierki krówki z solą kłodawską (słony karmel) to połączenie tradycyjnego smaku karmelu z wyjątkowym, subtelnym, słonym akcentem. Dodanie soli kłodawskiej do cukierków pozwala zrównoważyć ich intensywną słodycz, dzięki czemu staje się ona mniej przytłaczająca. Smak przenosi się na wyższy wymiar, nabiera głębi i staje się bardziej wyrazisty. Kombinacja słodkich krówek i soli tworzy kontrast, który stymuluje różne receptory smakowe na naszym języku dając nam więcej satysfakcji niż przy jedzeniu jednowymiarowych w smaku słodkości.
Ręcznie robione, idealnie kruche krówki solankowe z solą kłodawską kupicie w internetowym sklepie Bio Premium Food
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI SKŁADNIKI
proporcje na 15 ciasteczek
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie (10 - 12 g) cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru wanilinowego)
-
1 jajko rozmiar L
- 220 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 cukierków krówek solankowych z solą kłodawską
CIASTECZKA Z KRÓWKAMI WYKONANIE
1. PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA
Do misy miksera przekładam pokrojone w kostkę masło ogrzane wcześniej do temperatury pokojowej. Dosypuję cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Całość miksuję przez 3 minuty do dokładnego połączenia się składników.
Dodaję jajko i ubijam całość jeszcze przez około 3 minuty.
Do ciasta wsypuję suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszam całość mikserem najpierw na najniższych obrotach (by mąka się nie rozsypała), a potem zwiększam prędkość obrotów urządzenia.
Gotowe ciasto formuję w kulę i wkładam je na minimum 1 godzinę do lodówki. Schłodzenie znacząco ułatwia późniejsze formowanie i nadziewanie ciasteczek.
2. PRZYGOTOWANIE NADZIENIA DO CIASTECZEK Z KRÓWKAMI
Krówki z solą kłodawską kroję na kawałki (każdy cukierek dzielę na 4 części).
3. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
4. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
5. FORMOWANIE CIASTECZEK Z KRÓWKAMI
Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę je na 15 części (każda po około 32 g). Formuję z nich kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układam je na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem. Kulki z ciasta spłaszczam. Na każdym placuszku układam po 2 kawałki krówek z solą kłodawską, biorę go w dłonie i zawijam w nim nadzienie z krówek formując kulkę. Przypomina to robienie knedli z owocami.
Ciasteczka nadziewane krówkami z solą kłodawską układam na blaszce do pieczenia. Pozostawiam pomiędzy nimi wolną przestrzeń by ciasteczka rosnąc podczas pieczenia nie posklejały się ze sobą.
6. PIECZENIE CIASTECZEK Z KRÓWKAMI
Blachę z ciastkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (włączam funkcję grzania „góra-dół”) i piekę je przez 14 minut, do chwili gdy ciasteczka delikatnie się zarumienią.
ciasteczka z krówkami
Komentarze
Prześlij komentarz