KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Przepis na pyszne kruche ciasto z agrestem i bezą.
Kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą to latem deser doskonały, który w czerwcu i na początku lipca w pełni wykorzystuje bogactwo sezonowych owoców. Intensywna słodycz bezy genialnie kontrastuje z przyjemną kwasowością owoców. Kruche ciasto i chrupiąca, delikatnie karmelowa skórka bezy obsypanej przyrumienionymi płatkami migdałów tworzy świetny kontrast teksturalny z lekkim piankowym, puszystym bezowym wnętrzem i miękkim, soczystym owocowym nadzieniem.
Poznajcie również inny nasz sezonowy przepis na pyszne KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI oraz zbiór naszych przepisów z wykorzystaniem porzeczek
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ - SKŁADNIKI
proporcje na "blachę domową" (czyli formę do pieczenia o wymiarach około 26 x 36 cm)
KRUCHE CIASTO
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 6 żółtek z jajek rozmiar L (białka wykorzystamy do zrobienia bezy)
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
NADZIENIE OWOCOWE
- 700 g agrestu
- 150 g czerwonej porzeczki
- 150 g czarnej porzeczki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżeczka cynamonu
- 200 g dżemu agrestowego lub z czarnej porzeczki
BEZA
- 6 białek z jajek rozmiar L (żółtka wykorzystaliśmy już do zrobienia kruchego ciasta)
- szczypta soli
- 350 g cukru białego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Nadzienie tego ciasta można przygotować w różnych wariantach smakowych: tylko z agrestem lub z jednego gatunku porzeczek i agrestu lub z samych porzeczek wykorzystując zawsze łącznie 1 kg owoców do nadzienia.
KRUCHE CIASTO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ - SPOSÓB WYKONANIA
KRUCHE CIASTO - PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIE OWOCÓW
Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
Z agrestu odrywamy ogonki, a porzeczki obrywamy z szypułek.BEZA - PRZYGOTOWANIE
Misa miksera w której będziemy ubijać białka musi być idealnie czysta i sucha.
Białka jaj z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę włączając najwyższe obroty miksera. Nie przerywając miksowania zaczynam stopniowo dosypywać do nich cukier dodając go po 1 łyżce. Po każdym dodaniu cukru białka miksuję przez 3 minuty powtarzając tę czynność do wykorzystania całego cukru. Po wsypaniu do białek całego cukru kontynuuję miksowanie jeszcze przez 2 - 3 minuty. Piana z białek stanie się sztywna, gęsta i błyszcząca. Przerywam na chwilę miksowanie by przesiać do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie miksuję całość przez około 3 minuty.
NADZIENIE OWOCOWE - PRZYGOTOWANIE
W misce mieszam 3 łyżki mąki ziemniaczanej i cynamon (pozostałą 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wykorzystam za chwilę). Do miski wsypuję agrest oraz porzeczki i całość dokładnie mieszam do chwili, aż owoce obtoczą się równomiernie w mące. Teraz daję połowę dżemu agrestowego lub z czarnych porzeczek i ponownie całość dokładnie mieszam.
SKŁADANIE CIASTA KRUCHEGO Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Wyjmuję podpieczone kruche ciasto z piekarnika. Smaruję je pozostałym dżemem agrestowym (lub porzeczkowym - 100 g), na którym równomiernie rozprowadzam przygotowane wcześniej owoce. Obsypuję ich powierzchnię pozostałą mąką ziemniaczaną (1 czubata łyżka) wykorzystując do tego celu małe sitko. Na tak przygotowane owoce przekładam bezę. Nie wygładzam jej powierzchni, ale łyżką tworzę na niej fantazyjne fale i posypuję je płatkami migdałów.
PIECZENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Ciasto ponownie wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę je przez 25 minut w 170 stopniach Celsjusza (włączam funkcję góra – dół bez termoobiegu), następnie obniżam temperaturę do 60 stopni C, włączam termoobieg i suszę bezę przez kolejne 25 minut (jeśli nie macie funkcji termoobiegu wydłużcie ten etap pieczenia do 30 minut).
STUDZENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Ciasto najlepiej pozostawić do powolnego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
KROJENIE KRUCHEGO CIASTA Z AGRESTEM, PORZECZKAMI I BEZĄ
Kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą warto upiec dzień przed planowanym podaniem lub należy zrobić to kilka godzin przed jego krojeniem. Po wstępnym wystudzeniu, pozostawiamy ciasto na kilka godzin w chłodnym miejscu (w upalny dzień może to być lodówka) by owocowe soki w nadzieniu dobrze zastygły.
kruche ciasto z agrestem, porzeczkami i bezą
Komentarze
Prześlij komentarz