TOTALNIE TOFU KONRAD BUDZYK
TOTALNE TOFU, KONRAD BUDZYK
Totalnie tofu, przepisy dla zielonych, książka Konrada Budzyka z przepisami na dania z tofu.
TOTALNIE SMACZNIE, TOTALNIE PROSTO, TOTALNIE TOFU
Tofu ma tę cudowną właściwość, że chłonie inne smaki i aromaty niczym gąbka jednocześnie samo będąc bardzo delikatne, niemal neutralne w smaku. Jest totalnie uniwersalne w zastosowaniu Można je przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, grillować, gotować na parze, blendować czy nawet jeść na surowo. Może zostać bohaterem niemal każdej potrawy od sałatek, zup, curry po stir-fry czy kanapki lub być świetną bazą do dipów, kremów i deserów. W jego kulinarnym wykorzystaniu ogranicza was jedynie wasza wyobraźnia. Doskonałym źródłem inspiracji będzie wydana właśnie przez Wydawnictwo Znak JednymSłowem książka "TOTALNIE TOFU", w której jej autor, Konrad Budzyk, autor instagramowego konta @przepisydlazielonych, prezentuje 83 przepisy na kuszące roślinne dania. Wśród nich znajdziecie receptury na marynaty, śniadania i zupy, streetfoody, dania kuchni włoskiej, polskiej i azjatyckiej oraz desery.
Książka została pięknie wydana, ma wygodny format i praktyczną, twardą oprawę. Zdobią ją świetne fotografie wykonane przez autora książki, Konrada Budzyka. Na pochwałę zasługuje również świetne opracowanie graficzne książki. Przepisy podane są w sposób czytelny i przejrzysty; pod każdym z nich autor zamieścił informacje o ilości kalorii w daniu oraz o zawartych w nim składnikach odżywczych co jest bardzo cenną i praktyczną informacją zwłaszcza dla osób dbających o zdrowe odżywianie i liczących kalorie.
Z TOFU MOŻNA PRZYGOTOWAĆ TOTALNIE WSZYSTKO
Tofu jest to produkt wszechstronny. Można z niego przygotować totalnie wszystko od polskich pierogów, przez włoskie
makarony, pyszne desery po azjatyckie zupy. Naprawdę jest w czym wybierać. Jeśli do tej pory nie sięgaliście po tofu z obawy przed czymś nieznanym lub nie zakochaliście się w tym produkcie przy pierwszej degustacji to ta książka z pewnością to zmieni, a dla tych, którzy je uwielbiają stanie się źródłem niezliczonych inspiracji kulinarnych.
Z książki TOTALNE TOFU dowiecie się:
• czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,
• jak skomponować idealną marynatę
• i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów
TOTALNIE TOFU - WYBRANY PRZEPIS
BANH MI Z PIKLAMI I SŁODKO-PIKANTNYM TOFU
Jesteście gotowi na podróż do serca Wietnamu bez wychodzenia z domu? Z książki TOTALNE TOFU wybrałam dla was przepis na wietnamską kanapkę BANH MI Z PIKLAMI I SŁODKO-PIKANTNYM TOFU
BANH MI to idealna kanapka słynna na całym świecie; po
mistrzowsku łączy smaki i kontrastujące ze sobą tekstury – jest w niej wszystko,
chrupkość i kremowość: chrupiąca bagietka z dodatkiem soczystych świeżych i
piklowanych warzyw oraz pełnego smaku tofu i aromatycznych ziół; zachwyci
każdego.
BANH MI SKŁADNIKI:
* 2 kostki marynowanego tofu w marynacie słodko-pikantnej
MARYNATA SŁODKO-PIKANTNA DO TOFU składniki:
- 4 łyżki posiekanej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml wody 50 ml octu ryżowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Całość zagotować i zagęścić 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszanej w 2 łyżkach wody. Ponownie zagotować, przestudzić. Marynatą zalać tofu pokrojone w plastry, odstawić na kilka godzin do lodówki by nabrało smaku i aromatu.
* 4 średnie bagietki przekrojone na pół
* 1 ogórek pokrojony w plasterki
* 1 awokado obrane, pokrojone w plastry
* ½ słoiczka papryczek jalapeno pokrojone w plasterki
* listki świeżej mięty i kolendry
* 8 łyżek wegańskiego majonezu
* MARYNOWANE WARZYWA: 2 czerwone cebule + 1 marchewka + 1 pęczek rzodkiewek
MARYNATA DO WARZYW (składniki zagotować i ostudzić)
- 150 ml wody
- 100 ml octu ryżowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
MARYNOWANIE WARZYW
Rzodkiewki i cebulę kroję w plasterki, a marchewkę w długie, cienkie paski (wykorzystując do tego obieraczkę). Warzywa przekładam do słoika i zalewam marynatą. Odstawiam na co najmniej 1 godzinę
SKŁADANIE BANH MI
Zamarynowane wcześniej tofu smażę na patelni grillowej.
Bagietki kroję na pół, smaruję majonezem, układam na nich piklowane warzywa, plastry ogórka i awokado, smażone tofu, papryczki jalapeno i całość posypuję miętą i kolendrą.
Ta kanapka jest absolutnie genialna. Była przebojem na naszym pikniku.
tytuł: TOTALNIE TOFU
autor: Konrad Budzyk
wydawnictwo: Znak JednymSłowem
data premiery: 05.06.2024
liczba stron: 256
wymiary książki: 243 cm x 175 cm
do kupienia w EMPIK
totalnie tofu
Komentarze
Prześlij komentarz