TRYB JASNY/CIEMNY

TOTALNIE TOFU KONRAD BUDZYK

TOTALNE TOFU, KONRAD BUDZYK

totalnie tofu konrad budzyk

Totalnie tofu, przepisy dla zielonych, książka Konrada Budzyka z przepisami na dania z tofu.

TOTALNIE SMACZNIE, TOTALNIE PROSTO, TOTALNIE TOFU

Tofu ma tę cudowną właściwość, że chłonie inne smaki i aromaty niczym gąbka jednocześnie samo będąc bardzo delikatne, niemal neutralne w smaku. Jest totalnie uniwersalne w zastosowaniu Można je przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, grillować, gotować na parze, blendować czy nawet jeść na surowo. Może zostać bohaterem niemal każdej potrawy od sałatek, zup, curry po stir-fry czy kanapki lub być świetną bazą do dipów, kremów i deserów. W jego kulinarnym wykorzystaniu ogranicza was jedynie wasza wyobraźnia. Doskonałym źródłem inspiracji będzie wydana właśnie przez Wydawnictwo Znak JednymSłowem książka "TOTALNIE TOFU", w której jej autor, Konrad Budzyk, autor instagramowego konta @przepisydlazielonych, prezentuje 83 przepisy na kuszące roślinne dania. Wśród nich znajdziecie receptury na marynaty, śniadania i zupy, streetfoody, dania kuchni włoskiej, polskiej i azjatyckiej oraz desery. 

Książka została pięknie wydana, ma wygodny format i praktyczną, twardą oprawę. Zdobią ją świetne fotografie wykonane przez autora książki, Konrada Budzyka. Na pochwałę zasługuje również świetne opracowanie graficzne książki. Przepisy podane są w sposób czytelny i przejrzysty; pod każdym z nich autor zamieścił informacje o ilości kalorii w daniu oraz o zawartych w nim składnikach odżywczych co jest bardzo cenną i praktyczną informacją zwłaszcza dla osób dbających o zdrowe odżywianie i liczących kalorie.  

Z TOFU MOŻNA PRZYGOTOWAĆ TOTALNIE WSZYSTKO

Tofu jest to produkt wszechstronny. Można z niego przygotować totalnie wszystko od polskich pierogów, przez włoskie makarony, pyszne desery po azjatyckie zupy. Naprawdę jest w czym wybierać. Jeśli do tej pory nie sięgaliście po tofu z obawy przed czymś nieznanym lub nie zakochaliście się w tym produkcie przy pierwszej degustacji to ta książka z pewnością to zmieni, a dla tych, którzy je uwielbiają stanie się źródłem niezliczonych inspiracji kulinarnych.

Z  książki TOTALNE TOFU dowiecie się:

• czym różni się tofu twarde od miękkiego i który rodzaj wybrać, by wydobyć wszystkie jego zalety,

• jak skomponować idealną marynatę

• i dlaczego tofu zawsze znajduje się na szczycie listy zdrowych produktów

totalnie tofu konrad budzyk

 

TOTALNIE TOFU - WYBRANY PRZEPIS 

BANH MI Z PIKLAMI I SŁODKO-PIKANTNYM TOFU 

Jesteście gotowi na podróż do serca Wietnamu bez wychodzenia z domu?  Z książki TOTALNE TOFU wybrałam dla was przepis na wietnamską kanapkę BANH MI Z PIKLAMI I SŁODKO-PIKANTNYM TOFU 

BANH MI to idealna kanapka słynna na całym świecie; po mistrzowsku łączy smaki i kontrastujące ze sobą tekstury – jest w niej wszystko, chrupkość i kremowość: chrupiąca bagietka z dodatkiem soczystych świeżych i piklowanych warzyw oraz pełnego smaku tofu i aromatycznych ziół; zachwyci każdego. 

totalnie tofu konrad budzyk

BANH MI SKŁADNIKI:

* 2 kostki marynowanego tofu w marynacie słodko-pikantnej

MARYNATA SŁODKO-PIKANTNA DO TOFU składniki:

  • 4 łyżki posiekanej papryczki chili 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 120 ml wody 50 ml octu ryżowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE MARYNATY: Całość zagotować i zagęścić 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszanej w 2 łyżkach wody. Ponownie zagotować, przestudzić. Marynatą zalać tofu pokrojone w plastry, odstawić na kilka godzin do lodówki by nabrało smaku i aromatu.

totalnie tofu konrad budzyk

 

* 4 średnie bagietki przekrojone na pół

* 1 ogórek pokrojony w plasterki

* 1 awokado obrane, pokrojone w plastry

* ½ słoiczka papryczek jalapeno pokrojone w plasterki

* listki świeżej mięty i kolendry

* 8 łyżek wegańskiego majonezu

* MARYNOWANE WARZYWA: 2 czerwone cebule + 1 marchewka + 1 pęczek rzodkiewek

 MARYNATA DO WARZYW (składniki zagotować i ostudzić)

  •  150 ml wody
  •  100 ml octu ryżowego
  •  50 g cukru trzcinowego
  •  1 łyżeczka soli

MARYNOWANIE WARZYW

Rzodkiewki i cebulę kroję w plasterki, a marchewkę w długie, cienkie paski (wykorzystując do tego obieraczkę). Warzywa przekładam do słoika i zalewam marynatą. Odstawiam na co najmniej 1 godzinę

totalnie tofu konrad budzyk

SKŁADANIE BANH MI

Zamarynowane wcześniej tofu smażę na patelni grillowej.

Bagietki kroję na pół, smaruję majonezem, układam na nich piklowane warzywa, plastry ogórka i awokado, smażone tofu, papryczki jalapeno i całość posypuję miętą i kolendrą.

Ta kanapka jest absolutnie genialna. Była przebojem na naszym pikniku. 


 

totalnie tofu konrad budzyk


tytuł:  TOTALNIE TOFU 

autor: Konrad Budzyk

wydawnictwo:  Znak JednymSłowem

data premiery: 05.06.2024

liczba stron: 256

wymiary książki:  243 cm x 175 cm

do kupienia w EMPIK


totalnie tofu konrad budzyk


totalnie tofu

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI