TRYB JASNY/CIEMNY

GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI

GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI

galaretka z pianka i owocami

Truskawkowa galaretka z pianką i owocami.

Mam dla was pucharek niosący orzeźwienie w upalny dzień. To pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu deser warstwowy, który doskonale smakuje latem. Jędrna, sprężysta galaretka przyjemnie kontrastuje z delikatną, lekką jak chmurka pianką. Całość dopełniają świeże, soczyste owoce pełne naturalnej słodyczy i subtelnej kwasowości.

Galaretkę z pianką i owocami przygotowuje się go w dwóch etapach. W pierwszym czekamy aż zastygnie galaretka, a w drugim aż stężeje pianka. Deser ten warto więc przygotować dzień przed planowanym podaniem lub uzbroić się w cierpliwość.

galaretka z pianka i owocami

GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI SKŁADNIKI

proporcje na 6 porcji 

GALARETKA

  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 450 ml wrzącej wody
  • 200 g drobnych truskawek (lub większych pokrojonych na kawałki) 


TRUSKAWKOWA PIANKA

  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 200 ml wrzącej wody
  • 200 g jogurtu greckiego
 

OWOCE DO DEKORACJI DESERU

Do dekoracji deseru wykorzystuję różne sezonowe owoce: borówki amerykańskie, maliny, porzeczki czerwone i czarne. Świetnie sprawdzą się również jeżyny i agrest.

 

galaretka z pianka i owocami

GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ETAP PIERWSZY – ROBIMY TRUSKAWKOWĄ GALARETKĘ Z OWOCAMI 

Pierwsze opakowanie galaretki wsypuję do 400 ml wrzącej wody, mieszam, studzę i przelewam do pucharków (szklanek lub kieliszków), w których chcę podać deser. Do galaretki wsypuję truskawki. 

Oby osiągnąć ciekawszy efekt wizualny warto naczynka z galaretką ustawić pod kontem około 45 % opierając je o coś stabilnego, np. ustawiając je pod kątem w pudełku czy innym większym naczyniu i dopiero wtedy wstawić je do lodówki.

galaretka z pianka i owocami

ETAP DRUGI – ROBIMY TRUSKAWKOWĄ PIANKĘ

Drugie opakowanie truskawkowej galaretki wsypuję do 200 ml wrzącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiam na bok do wystudzenia. Nie pozwalam jednak aby galaretka zaczęła się ścinać. Zimną galaretkę  miksuję przez około 5 minut do uzyskania jasno różowej pianki ustawiając obroty miksera na najwyższych obrotach. Do truskawkowej pianki dodaję jogurt grecki i miksuję ponownie do połączenia się składników. Gotową truskawkową piankę przelewam na zastygniętą galaretkę z truskawkami i wstawiam ponownie do lodówki do zastygnięcia na około 3 godziny.

Przed podaniem deser dekoruję dużą ilością owoców i listkami mięty.

 galaretka z pianka i owocami

 galaretka z pianką i owocami

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI