GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI
GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI
Truskawkowa galaretka z pianką i owocami.
Mam dla was pucharek niosący orzeźwienie w upalny dzień. To pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu deser warstwowy, który doskonale smakuje latem. Jędrna, sprężysta galaretka przyjemnie kontrastuje z delikatną, lekką jak chmurka pianką. Całość dopełniają świeże, soczyste owoce pełne naturalnej słodyczy i subtelnej kwasowości.
Galaretkę z pianką i owocami przygotowuje się go w dwóch etapach. W pierwszym czekamy aż zastygnie galaretka, a w drugim aż stężeje pianka. Deser ten warto więc przygotować dzień przed planowanym podaniem lub uzbroić się w cierpliwość.
GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI SKŁADNIKI
proporcje na 6 porcji
GALARETKA
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 450 ml wrzącej wody
- 200 g drobnych truskawek (lub większych pokrojonych na kawałki)
TRUSKAWKOWA PIANKA
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
- 200 ml wrzącej wody
- 200 g jogurtu greckiego
OWOCE DO DEKORACJI DESERU
Do dekoracji deseru wykorzystuję różne sezonowe owoce: borówki amerykańskie, maliny, porzeczki czerwone i czarne. Świetnie sprawdzą się również jeżyny i agrest.
GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP PIERWSZY – ROBIMY TRUSKAWKOWĄ GALARETKĘ Z OWOCAMI
Pierwsze opakowanie galaretki wsypuję do 400 ml wrzącej wody, mieszam, studzę i przelewam do pucharków (szklanek lub kieliszków), w których chcę podać deser. Do galaretki wsypuję truskawki.
Oby osiągnąć ciekawszy efekt wizualny warto naczynka z galaretką ustawić pod kontem około 45 % opierając je o coś stabilnego, np. ustawiając je pod kątem w pudełku czy innym większym naczyniu i dopiero wtedy wstawić je do lodówki.
ETAP DRUGI – ROBIMY TRUSKAWKOWĄ PIANKĘ
Drugie opakowanie truskawkowej galaretki wsypuję do 200 ml wrzącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia i odstawiam na bok do wystudzenia. Nie pozwalam jednak aby galaretka zaczęła się ścinać. Zimną galaretkę miksuję przez około 5 minut do uzyskania jasno różowej pianki ustawiając obroty miksera na najwyższych obrotach. Do truskawkowej pianki dodaję jogurt grecki i miksuję ponownie do połączenia się składników. Gotową truskawkową piankę przelewam na zastygniętą galaretkę z truskawkami i wstawiam ponownie do lodówki do zastygnięcia na około 3 godziny.
Przed podaniem deser dekoruję dużą ilością owoców i listkami mięty.
galaretka z pianką i owocami
Komentarze
Prześlij komentarz