SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
Przepis na pyszną sałatkę z arbuzem i fetą.
Wytrawna sałatka z arbuzem i serem feta to doskonała propozycja w upalny dzień. Zachwyca smakiem, jest lekka i orzeźwiająca. Soczystość arbuza i ogórka w połączeniu z miętą cudownie odświeża, a ser daje uczucie sytości. Oliwki podkręcają wyrazisty, słony smak fety, a cebula dodaje całej kompozycji delikatnej ostrości i chrupkości. Składniki przyjemnie kontrastują ze sobą zarówno smakiem jak i teksturą. Feeria barw na talerzu przyciągają wzrok i zachęcają do spróbowania.
Sałatkę z arbuzem i fetą można podać jako przystawkę, dodatek do głównego dania lub lekką przekąskę. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla i podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie.
ARBUZ I SER FETA
Arbuz i ser feta to świetne połączenie smaków (choć dla niektórych może nieco zaskakujące). Wykorzystaliśmy je już w innej wersji tej sałatki. Wypróbujcie też ten przepis na SAŁATKĘ Z ARBUZA I FETY oraz KORECZKI Z OGÓRKA Z FETĄ
W upalny dzień zachwyci was również SORBET OGÓRKOWO MIĘTOWY
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ SKŁADNIKI
- 1/4 małego arbuza
- 1 długi ogórek wężowy lub 2 ogórki gruntowe
- 200 g sera feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek bez pestek
- świeże liście mięty
SOS:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól ziołowa i kolorowy pieprz do smaku
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ WYKONANIE
Arbuz kroję na trójkątne kawałki, odcinam z nich skórkę. W razie potrzeby usuwam duże, czarne pestki.
Ogórek obieram i kroję w plasterki.
Czerwoną cebulę kroję w bardzo cieniutkie krążki.
Oliwki kroję w plasterki.
Ser feta kruszę lub kroję.
W miseczce mieszam składniki sosu.
Składniki układam z fantazją na talerzu, posypuję listkami mięty i skrapiam sosem.
Sałatkę z arbuzem i fetą podaję od razu po przygotowaniu lub schładzam w lodówce.
sałatka z arbuzem i fetą
Komentarze
Prześlij komentarz