TRYB JASNY/CIEMNY

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

drozdzowki ze sliwkami

Pyszne drożdżówki ze śliwkami i powidłami strzeleckimi

Wystarczy jeden kęs by poczuć, jak miękkie, puszyste, aromatyczne ciasto drożdżowe doskonale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowatymi śliwkami wtopionymi w cieniutką warstwę powideł śliwkowych. Uwielbiam w tych drożdżówkach tę słodko-kwaśną eksplozję smaku idealnie kontrastującą z delikatną słodyczą ciasta i podkręconą lekko dymnym smakiem Powideł Strzeleckich. Całość wieńczy maślana kruszonka, która dodaje drożdżówkom przyjemnej, chrupiącej tekstury. Jej złociste okruchy rozpływają się w ustach, harmonizując z miękkim wnętrzem i soczystymi śliwkami.


drozdzowki ze sliwkami 

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI

proporcje na dwie blachy –14 drożdżówek

CIASTO

  • 530 g mąki tortowej typ 450
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml tłustego mleka
  • 140 g masła
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 kg śliwek
  • 100 g porzeczek lub malin; świetnie sprawdzą się również jeżyny
  • 1 słoik Powideł Strzeleckich bez dodatku cukru

KRUSZONKA

  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki
  • 80 g cukru

 

Do upieczenia tych drożdżówek można wykorzystać również drożdże instant. Zamieniając świeże drożdże na drożdże instant ich wagę musimy pomnożyć przez 0,31. W tym wypadku potrzebne wiec będzie 15,5 g drożdży instant (wystarczą 2 opakowania po 7 g).
drozdzowki ze sliwkami

 

POWIDŁA STRZELECKIE BEZ CUKRU to rzecz absolutnie genialna.  Nie bez powodu dodaje je do drożdżówek. Doskonale sprawdzają się we wszystkich wypiekach. Te powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły zachwycają swoją gęstą, ciemnobrązową konsystencją, która mieni się bordowymi refleksami. Ich lśniąca, zestalona powierzchnia skrywa drobne fragmenty fioletowych skórek śliwek, dodając im rustykalnego uroku i niepowtarzalnego charakteru. Każda łyżeczka tych powideł to prawdziwa esencja smaku dojrzałych owoców, przenosząca nas wprost do malowniczych sadów Doliny Dolnej Wisły. W smaku są lekko słodkie, kwaskowate, z wyczuwalną delikatną goryczką, posiadają swoisty zapach z lekkim aromatem dymu i pestki. 

Powidła Strzeleckie To produkt tradycyjny - zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 drozdzowki ze sliwkami

PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CIASTO DROŻDŻOWE 

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli zapomnieliście wcześniej wyjąć jajek z lodówki to włóżcie je teraz na chwilę do miski z wodą w o temperaturze około 25°C .

Podgrzewam mleko do temperatury 24-30°C. Ma być letnie.

Odważam mąkę i cukier.

Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu. Stale mieszam pilnując by się nie przypaliło. Przed dodaniem go do ciasta sprawdzam czy ostygło (nie może być gorące).  

drozdzowki ze sliwkami

ZACZYN DROŻDŻOWY

Do miseczki rozkruszam drożdże, dodaję do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewam około 5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej wykorzystując do tego wcześniej odważone i przygotowane składniki na ciasto; całość mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 minut. Czekam aż drożdże zaczną pracować - zaczyn podwoi swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).

drozdzowki ze sliwkami


WYRABIANIE I WYRASTANIE CIASTA NA DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

Mąkę przesiewam do misy miksera, dodaję cukier, sól, przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy i do całości wbijam 2 jajka oraz dodaję 2 żółtka (białka zachowuję; wykorzystam je później do smarowania brzegów drożdżówek przed ich pieczeniem). Ciasto wyrabiam przez 3 minuty, dodaję do niego rozpuszczone, przestudzone masło i nadal wyrabiam je przez kolejne 10 minut. Ułatwiam sobie pracę powierzając w całości wyrabianie ciasta mikserowi z końcówką w kształcie haka. Początkowo prędkość ustawiamy na minimalnych obrotach, a później na prędkości 1.

Ciasto na drożdżówki można oczywiście wyrabiać również ręcznie. Do przesianej mąki dosypuję resztę cukru i szczyptę soli, dolewam mleko, dodaję jajka i żółtka oraz zaczyn drożdżowy i całość mieszam dużą łyżką. Po chwili porcjami dolewam rozpuszczone, lekko przestudzone masło. Mieszam, a później wyrabiam dłońmi przez około 10 minut do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni, ześlizguje się z haka miksera nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie, elastyczne i dość rzadkie.

drozdzowki ze sliwkami

WYRASTANIE CIASTA NA DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 


Misę z wyrobionym ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie podwoi swoją objętość.

NADZIENIE DO DROŻDŻÓWEK ZE ŚLIWKAMI

W czasie gdy ciasto wyrasta ja przygotowuję kruszonkę i nadzienie do drożdżówek.

Umyte śliwki kroję na pół, wyjmuję z nich pestki. Większe śliwki kroję na ćwiartki.

Porzeczki obieram z szypułek.

 

KRUSZONKA

Mąkę i cukier wsypuję do miski, dodaję drobno posiekane, zimne masło, pośpiesznie rozcieram palcami aż powstaną drobne okruszki i łączę składniki w jednolite ciasto.

 

drozdzowki ze sliwkami


FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK ZE ŚLIWKAMI

Piekarnik rozgrzewam do 180°C (góra – dół bez termoobiegu).

Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części - to ułatwia podział ciasta na bułeczki (drożdżówki piekę na 2 blaszkach). 

Z każdej części ciasta robię po 7 drożdżówek - odrywam po kawałku ciasta i zawijam jego końce pod spód formując 7 niewielkich bułeczek, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując pomiędzy nimi spore odstępy.

drozdzowki ze sliwkami

Drożdżowe bułeczki spłaszczam dłonią robiąc palcami na ich środku lekkie wgłębienie i formując ich brzeg. Na każdą drożdżówkę nakładam czubatą łyżeczkę powideł. Rozsmarowuję je równomiernie pozostawiając wolny brzeg. Pokrojone śliwki delikatnie wciskam w bułeczki. Posypuję je porzeczkami lub malinami.

drozdzowki ze sliwkami


Zostawiam je na 5 minut by lekko podrosły. Rozdrabniam w palcach kruszonkę i posypuję nią owoce. Brzegi drożdżówek ze śliwkami smaruję rozmąconym białkiem (do tego zadania wykorzystuję pędzelek).

drozdzowki ze sliwkami

drozdzowki ze sliwkami

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI PIECZENIE

Drożdżówki piekę partiami przez 25 minut. 

W czasie gdy pierwsza blaszka jest w piekarniku ja przygotowujemy drugą partię drożdżówek.

drozdzowki ze sliwkami
drozdzowki ze sliwkami

drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI