PRZEPIS NA JESIENNĄ CAFFE LATTE
PRZEPIS NA JESIENNĄ CAFFE LATTE
Jak zrobić jesienną Caffe Latte w domu?
Aromatyczna kawa z nutą cynamonu i wanilii.
Miłość można
wyrazić na wiele sposobów. Drobne czułe gesty, ulubiona kawa zaparzona o
poranku, chwila uwagi w środku codziennego zabiegania. Tak niewiele i
tak wiele zarazem.
Jesienne przedpołudnie, gdy powietrze przesyca zapach wilgotnych liści, a świat zdaje się spowolnić w ciepłych barwach złota i czerwieni to idealna chwila na wypicie filiżanki kawy, która otula ciepłem i aromatem. A co może być lepszego niż aromatyczna latte, w której każdy łyk przynosi nuty jesiennych przypraw? To połączenie mlecznej pianki, cynamonu, wanilii i odrobiny korzennych przypraw – prawdziwy napój przytulności, idealny na chłodne, jesienne poranki i przedpołudnia. Do tej kawy możecie również dodać ajerkoniak i stworzyć napój, który idealnie otuli wszystkie wasze zmysły gdy podczas leniwego, jesiennego popołudnia usiądziecie z książką na kanapie i okryjecie się miękkim kocem.
JESIENNA CAFFE LATE SKŁADNIKI
- 1 filiżanka świeżo zaparzonego espresso (można też użyć mocnej kawy)
- 3/4 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu (dowolne – klasyczne, owsiane, migdałowe)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie, dla dodania lekkiej słodyczy)
- 30 ml ajerkoniaku lub syropu smakowego (np. czekoladowego lub owocowego) - ten składnik można pominąć
JESIENNA CAFFE LATTE SPOSÓB WYKONANIA
Mielę kawę w
młynku. Do late i cappucino wybieram mieszankę arabiki i robusty (20 do
40 %). Mleczna kawa zyskuje wtedy znacznie głębszy smak niż zaparzona na
samej arabice.
W kawiarce zaparzam mocne espresso.
Do przygotowania jesiennej caffe late jako bazę możecie wykorzystać również mocną kawę rozpuszczalną, z której zrobicie mocny napar.
Do zaparzonej, gorącej kawy dodaję cynamon, ekstrakt waniliowy, mielony kardamon i gałkę muszkatołową oraz syrop klonowy (lub miód). Całość dokładnie mieszam.
W
międzyczasie sięgam po mleko 3,2 % tłuszczu (łatwiej je spienić i
mleczna pianka dłużej się utrzymuje niż w przypadku użycia mleka 2 %
tłuszczu).
Przed spienieniem mleko podgrzewam do temperatury nie wyższej niż 70 stopni C (w cieplejszym mleku zaczyna się ścinać białko i kawa nabiera nieprzyjemny posmak). Mleko ubijam zwykłym, ręcznym mikserem (oczywiście spieniarka do mleka jest znacznie wygodniejsza).
CAFFE LATTE Z AJERKONIAKIEM
Na naszej stronie znajdziecie przepis na pyszny ajerkoniak
Mając ochotę na smakową kawę na dno szklanek wlewam najpierw ajerkoniak lub syrop smakowy (czekoladowy lub owocowy). Ten etap przygotowywania latte można pominąć. Na syrop powoli wlewam dobrze spienione mleko. Czekam przez moment aż warstwa mlecznej piany ustabilizuje się. Wtedy wlewam świeżo zaparzone espresso. Robię to delikatnie, lejąc po ściance szklanki (lub po łyżce). W latte powstają piękne, kolorowe warstwy. Kawa układa się pomiędzy warstwą mleka i warstwą lżejszej od niej mlecznej pianki. Powstały po wlewanej kawie ślad zakrywam mleczną pianką, którą można jeszcze posypać kakao lub cynamonem.
przepis na jesienną caffe latte
Komentarze
Prześlij komentarz