TRYB JASNY/CIEMNY

JESIENNY TORT SZARLOTKOWY

JESIENNY TORT SZARLOTKOWY

jesienny tort szarlotkowy

Warstwowy tort owocowy w kruchym cieście. 

Przepis na wyjątkową, wysoką szarlotkę w kruchym cieście, pełną soczystych jabłek i aromatycznych, rozgrzewających przypraw korzennych. Jej smak wzbogaca dodatek innych, jesiennych owoców: gruszek i śliwek oraz orzechów i karmelu. To idealny deser gdy nadchodzą długie, jesienne wieczory. Doskonale smakuje w połączeniu z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.

Wypróbujcie również inne nasze przepisy na pyszne szarlotki i jesienne ciasta z owocami:

SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

TARTA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI 

TORT DYNIOWO-ORZECHOWY 

CIASTO ORZECHOWO GRUSZKOWE

SZARLOTKA Z ORZECHOWĄ  KRUSZONKĄ

CZEKOLADOWY TORT DYNIOWY

 

jesienny tort szarlotkowy


Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm i wysokości 9 cm

Potrzebne będą: waga kuchenna oraz tortownica z nieprzywierającą powłoką o średnicy 23 cm i wysokości 9 cm.

JESIENNY TORT SZARLOTKOWY SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO

  • 450 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 180 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 1 jajko L
  • 2 żółtka 
  • 65 g gęstej śmietany 18 % tłuszczu
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z podanych składników otrzymacie 920 g ciasta, które podzielicie na 3 części.

jesienny tort szarlotkowy

MASA ORZECHOWA

  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych (waga podana po obraniu orzechów ze skorupek)
  • 125 g kajmaku z puszki

OWOCOWE NADZIENIE

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej odmiany  szara reneta (waga podana po obraniu skórki i wycięciu gniazd nasiennych z owoców); czyli będziecie potrzebować około 2 kg owoców
  • 2 gruszki - 300 g (waga podana po obraniu skórki i wycięciu gniazd nasiennych z owoców)
  • 350 g śliwek węgierek (waga podana po wypestkowaniu owoców); wykorzystacie mniej niż 0,5 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru; najlepszy będzie cukier trzcinowy
  • 50 g soku z cytryny
  • 50 g soku z pomarańczy
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 10 goździków
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

jesienny tort szarlotkowy

Nadzienie owocowe można również przygotować z samych jabłek lub jabłek i śliwek. Ilość owoców należy odpowiednio zwiększyć w stosunku do przepisu bazowego.
jesienny tort szarlotkowy

JESIENNY TORT SZARLOTKOWY WYKONANIE

KRUCHE CIASTO

Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych dłoni. Ja tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.  Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto.

jesienny tort szarlotkowy
Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym celu zimne masło pokrojone w kostkę siekam ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki, do której dodaję resztę składników, dalej siekam i pośpiesznie wyrabiam gładkie ciasto.  

jesienny tort szarlotkowy


PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO NA TORT SZARLOTKOWY

1. Z gotowego ciasta kruchego odważ trzy porcje, które będą przeznaczone na:

  • spód szarlotki: 320 g
  • boki szarlotki: 350 g
  • wierzch szarlotki: 250 g

2. Zrób szablony do rozwałkowania kruchego cista

Aby ułatwić rozwałkowanie i precyzyjne ułożenie ciasta w tortownicy, a także jego późniejsze przełożenie na paterę, przygotuj szablony z papieru do pieczenia.

* Spód i wierzch ciasta: Na papierze do pieczenia dwa razy obrysuj spód tortownicy, tworząc dwa koła o średnicy 23 cm. Te szablony posłużą do rozwałkowania ciasta na spód i wierzch szarlotki.

* Boki (rant ciasta): Na tym samym arkuszu papieru do pieczenia narysój prostokąt o wymiarach 72 cm x 8 cm, gdzie:

  • Długość – odpowiada obwodowi spodu tortownicy (23 cm średnicy × π ≈ 72 cm),
  • Wysokość – 8 cm, co pozwala na łatwe ułożenie ciasta na wysokość rantu tortownicy.


jesienny tort szarlotkowy

WAŁKOWANIE KRUCHEGO CIASTA

1. Sięgaj kolejno po przygotowane wcześniej trzy szablony z papieru do pieczenia: jeden na spód tortownicy, drugi na boki, a trzeci na wierzch szarlotki.

 
2. Rozwałkuj każdą porcję ciasta na odpowiednim szablonie:
  • 320 g ciasta na spód,
  • 350 g ciasta na boki,
  • 250 g ciasta na wierzch.
3. Wylep dłońmi, rozwałkuj i przytnij ciasto na papierze, tak by w pełni wykorzystać odważone porcje.

jesienny tort szarlotkowy

UKŁADANIE CIASTA W TORTOWNICY

1. Umieść ciasto na spodzie tortownicy, pozostawiając papier do pieczenia od strony formy.
 
2. Następnie przyłóż do ścianek tortownicy prostokątny szablon z kruchym ciastem (papierem od strony formy), formując wysoki rant z ciasta, który styka się ze spodem. Delikatnie dociśnij ciasta w miejscu ich łączenia.
 
3. Ciasto na wierzch szarlotki (pozostawione na papierze do pieczenia) umieść na kuchennej tacy – wykorzystasz je dopiero po nałożeniu owocowego nadzienia.

 

CHŁODZENIE CIASTA

1. Przenieś tortownicę z ciastem oraz tacę z ciastem przeznaczonym na wierzch szarlotki do lodówki na co najmniej 2 godziny, by ciasto dobrze się schłodziło.

2. W tym czasie przygotuj owocowe nadzienie.

OWOCOWE NADZIENIE

Obierz jabłka i gruszki. Potnij je na ćwiartki i wytnij z owoców gniazda nasienne.

Jabłka i gruszki pokrój w duże kawałki. 

Owoce przełóż do garnka. Najlepiej wybierz garnek z nieprzywierającą powłoką co zapobiegnie przypalaniu się owoców. Dolej sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy oraz cukier. Często mieszając podgrzewaj owoce na małym ogniu. Dosyp cynamon, imbir w proszku, ekstrakt z wanilii oraz rozgniecione na proszek goździki (rozdrobnisz je w moździerzu lub rozgnieciesz wałkiem do ciasta na desce kuchennej). Owoce początkowo puszczą sok. Duś je na małym ogniu do chwili aż zmiękną i odparuje z nich płyny. Owocowy farsz do tortu dobrze wystudź i najlepiej schłódź w lodówce.

Do zimnego owocowego farszu wsyp przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj.


MASA ORZECHOWA

Orzechy rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z masą kajmakową.

ŚLIWKI

Śliwki węgierki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki. 

 

jesienny tort szarlotkowy

JESIENNY TORT SZARLOTKOWY SKŁADANIE

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C 

Wyjmij z lodówki tortownicę z kruchym ciastem.

Na kruchym cieście rozprowadź równo masę orzechową.

Na masie orzechowej rozłóż schłodzone nadzienie owocowe. Wyrównaj je i na jego wierzchu rozłóż śliwki.

jesienny tort szarlotkowy

jesienny tort szarlotkowy
jesienny tort szarlotkowy

Wyjmij z lodówki tackę z kruchym ciastem przeznaczonym na wierzch tortu.  Używając foremki do ciastek wytnij w nim gwiazdki. Odłóż ja na bok. Ciasto przełóż do tortownicy układając je na śliwkach papierem do góry. Teraz zdejmij papier. Ciasto delikatnie dognieć na jego brzegach łącząc je z rantem cista w tortownicy. Miejsca łączenia ciasta delikatnie dognieć ząbkami widelca tworząc finezyjny wzorek. Teraz przyklej wcześniej wycięte gwiazdki z ciasta na wierzchu. I gotowe. 

jesienny tort szarlotkowy

Tort włóż do rozgrzanego do 180 st C piekarnika, ustawiając go na kratce na 2 poziomie od dołu. Włącz funkcję pieczenia "góra-dół". Czas pieczenia: 65-70 minut. Po upływie 55 minut pieczenia na wierzchu ciasta połóż papier do pieczenia by ciasto nie spiekło się nadmiernie od góry.

 

jesienny tort szarlotkowy

Upieczony tort szarlotkowy musi dobrze wystygnąć w tortownicy. Zajmie to kilka godzin. Najlepiej upiec go dzień przed planowanym podaniem. Z wystudzonego tortu zdejmij obręcz tortownicy, zsuń go ostrożnie na paterę, zdejmij delikatnie papier  z jego boków i gotowe.

jesienny tort szarlotkowy

jesienny tort szarlotkowy

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI