LISTOPAD SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
LISTOPAD SEZONOWE PRZEPISY KULINARNE
Zbiór sezonowych przepisów kulinarnych na listopad.
Mamy dla Was jesienne pyszności przygotowane z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców.
Gotując
zgodnie z następującymi po sobie porami roku, wykorzystując sezonowe i lokalne produkty, dostarczamy sobie
najwięcej wartości odżywczych i jemy to co najświeższe i
najsmaczniejsze. To klucz do
racjonalnego, zdrowego i ekologicznego odżywiania. Transport i długotrwałe przechowywanie zmniejsza wartości odżywcze warzyw i owoców oraz
wymusza stosowanie substancji chemicznych zabezpieczających je przed
zepsuciem i gniciem. Jedząc to, co lokalne i sezonowe wspieramy również
polskie rolnictwo.
- Korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, buraki, pasternak, skorzonera, brukiew,
- Kapustne: kapusta biała, czerwona i włoska, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa, rzodkiew biała
- Dynia: różne odmiany dyni, jak hokkaido czy piżmowa, są wciąż dostępne
- Cebulowe: cebula biała i czerwona, por, czosnek
- Liściowe: szpinak, endywia, roszponka, rukola, cykoria
- Bulwiaste: ziemniaki, topinambur
- Inne: fenkuł (koper włoski)
LISTOPAD SEZONOWE OWOCE:
- Jabłka: różne odmiany, świetne do wypieków i przetworów
- Gruszki: soczyste i słodkie, nadają się do sałatek, deserów i wypieków
- Śliwki suszone: idealne do kompotów, deserów i dań wytrawnych
- Żurawina: świeża i suszona, doskonała do sosów i deserów
- Pigwa i pigwowiec: do konfitur, galaretek lub jako dodatek do herbaty
- Dzika róża
Nasiona i orzechy:
- Orzechy włoskie i laskowe: do przekąsek, deserów i wypieków oraz jako dodatek do sałatek
- Pestki dyni: idealne do pieczywa, sałatek i jako zdrowa przekąska
- Siemię lniane: jako dodatek do domowego chleba, owsianki, smoothie czy wypieków
- Mak: doskonały dodatek do wypieków
Listopad to również czas w którym sięgamy po domowe przetwory (ogórki kiszone, przeciery pomidorowe, dżemy, marynaty) oraz kisimy kapustę.
LISTOPAD ZBIÓR NASZYCH SEZONOWYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH
"Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przez siebie przepisem.
Komentarze
Prześlij komentarz