TRYB JASNY/CIEMNY

SERNIK Z OWOCAMI

SERNIK Z OWOCAMI 

sernik z owocami


Przepis na kremowy sernik z owocami i polewą owocową.

To deser, który łączy delikatność i kremowość serowej masy z orzeźwiającym smakiem owoców. Jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością was zachwyci.

sernik z owocami
Poznaj również inne nasze PRZEPISY NA PYSZNE SERNIKI.
 
sernik z owocami

 

SERNIK Z OWOCAMI SKŁADNIKI 

proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8 cm

 

MASA SEROWA

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 1 kg sera białego tłustego
  • 200 g cukru
  • 6 jajek L lub 7 jajek M
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
  • 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru; każdy o wadze 40 g
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • szczypta soli

 

SPÓD

  • 200 g herbatników lub ciastek; u mnie herbatniki petit beurre
  • 80 g masła

 

OWOCOWA POLEWA

  • 300 g owoców świeżych lub mrożonych - wykorzystałam owoce mrożone:150 g malin, 70 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych, 80 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki wody
Owocową polewę można również przygotować z jednego gatunku ulubionych owoców (np. z truskawek, drylowanych wiśni, obranych ze skórki brzoskwiń lub malin) oraz dodać do niej inne sezonowe owoce (np. jeżyny czy poziomki)  

DO DEKORACJI

  • 100 g owoców, u mnie świeże maliny i borówki amerykańskie 
  • listki mięty
  • młode gałązki rozmarynu 
 
 

sernik z owocami



SERNIK Z OWOCAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PRZYGOTOWANIE TORTOWNICY

Dno tortownicy wykładam kawałkiem papieru do pieczenia zaciskając go pomiędzy rantem a spodem tortownicy. Nadmiar papieru obcinam.
Przygotowuję podwyższenie wysokości rantów tortownicy. Odcinam pasek papieru do pieczenia o długości wystarczającej, by owinąć cały obwód tortownicy. Pasek powinien być wyższy o 2 cm od wysokości tortownicy (przypominam, że moja tortownica ma wysokość 8 cm; całkowita wysokość papieru wokół rantu tortownicy  to 10 cm). 

sernik z owocami

PRZYGOTOWANIE SPODU SERNIKA Z OWOCAMI

Masło rozpuszczam w garnuszku.

Ciasteczka rozdrabniam w malakserze (można je również rozkruszyć wałkiem do ciasta), dolewam rozpuszczone masło, całość mieszam i powstałą w ten sposób kruszonką wylepiam spód tortownicy, mocno dociskam i wyrównuję wykorzystując do tego celu szklankę. 


sernik z owocami

MASA SEROWA DO SERNIKA Z OWOCAMI

MIELENIE SERA BIAŁEGO Ser biały mielę wykorzystując maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Ser można również rozdrobnić praską do ziemniaków tak, jak to opisałam prezentując przepis na SERNIK BABCI MARYSI. 

sernik z owocami


Do misy miksera wbijam całe jajka, wsypuję do nich szczyptę soli i zaczynam ubijać na najwyższych obrotach miksera. Po 1 minucie dosypuję cukier. Ubijam przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystego kremu, dodaję cukier waniliowy i miksuję jeszcze przez 2 minuty. 

 

sernik z owocami

PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180°C.

W osobnej misce łączę śmietanę z budyniowym proszkiem; mieszam dokładnie kuchenną trzepaczkę do połączenia składników, tak by zniknęły wszystkie grudki (ale nie ubijam).

Do zmielonego sera przelewam śmietanę z budyniem. Całość bardzo starannie mieszam kuchenną szpatułką. 

sernik z owocami

Teraz do masy serowej dodaję ubite jajka z cukrem i całość dokładnie mieszam kuchenną szpatułką do uzyskania jednolitej masy serowej. 

sernik z owocami

Serową masę wlewam do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C (włączam funkcję pieczenia góra-dół, bez termoobiegu).

sernik z owocami

SERNIK Z OWOCAMI – PIECZENIE I STUDZENIE

Sernik piekę przez 15 minut w temperaturze 180°C, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę jeszcze przez 90 minut. Na koniec podnoszę ponownie temperaturę do 180°C, dopiekam sernik przez 5–10 minut i wyłączam piekarnik.

Po upieczeniu sernika nie śpieszę się z wyjmowaniem go z piekarnika. Otwieram jedynie drzwiczki, pozwalając tak sernikowi powoli stygnąć przez co najmniej 1, a najlepiej przez 2 godziny. Dzięki temu sernik nie opada, pozostaje równy i nie pęka. Po tym czasie sernik wyjmuję z piekarnika i stawiam go w miejscu, w którym nie jest narażony na przeciągi.

Z wystudzonego sernika ściągam obręcz tortownicy i delikatnie zsuwam go z podstawy tortownicy na paterę do ciast. Teraz sernik wstawiam do lodówki do schłodzenia.

Studzenie sernika wymaga cierpliwości i trwa kilka godzin.

 

sernik z owocami

OWOCOWA POLEWA NA SERNIK

Owoce (300 g) przekładam do rondelka. Dodaję 3-4 łyżki cukru i 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny – podgrzewam całość do chwili aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną, a cukier rozpuści.

W międzyczasie żelatynę wsypuję do filiżanki i zalewam 2 łyżkami zimnej wody, zostawiam ją na chwilę do napęcznienia. Filiżankę z żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli do większego naczynia z gorącą wodą) i mieszam żelatynę w filiżance do jej całkowitego rozpuszczenia (roztwór żelatyny staje się płynny).

Rozpuszczoną żelatynę wlewam do rondelka z owocami i dokładnie mieszam. Tak powstałą galaretkę studzę, schładzam w lodówce i tężejącą wylewam na dobrze wystudzony i dodatkowo schłodzony w lodówce sernik. Na wierzchu układam świeże maliny i borówki amerykańskie. Sernik wstawiam ponownie do lodówki.

sernik z owocami

SERNIK Z OWOCAMI - DEKOROWANIE

Przed podaniem dekoruję sernik listkami mięty i młodymi gałązkami rozmarynu. 

sernik z owocami

sernik z owocami

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI