SERNIK Z OWOCAMI
SERNIK Z OWOCAMI
Przepis na kremowy sernik z owocami i polewą owocową.
To deser, który łączy delikatność i kremowość serowej masy z orzeźwiającym smakiem owoców. Jest idealny na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, a efekt z pewnością was zachwyci.
Poznaj również inne nasze PRZEPISY NA PYSZNE SERNIKI.
SERNIK Z OWOCAMI SKŁADNIKI
proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8 cm
MASA SEROWA
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1 kg sera białego tłustego
- 200 g cukru
- 6 jajek L lub 7 jajek M
- 400 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
- 2 budynie waniliowe bez dodatku cukru; każdy o wadze 40 g
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- szczypta soli
SPÓD
- 200 g herbatników lub ciastek; u mnie herbatniki petit beurre
- 80 g masła
OWOCOWA POLEWA
- 300 g owoców świeżych lub mrożonych - wykorzystałam owoce mrożone:150 g malin, 70 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych, 80 g borówek amerykańskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
Owocową polewę można również przygotować z jednego gatunku ulubionych owoców (np. z truskawek, drylowanych wiśni, obranych ze skórki brzoskwiń lub malin) oraz dodać do niej inne sezonowe owoce (np. jeżyny czy poziomki)
DO DEKORACJI
- 100 g owoców, u mnie świeże maliny i borówki amerykańskie
- listki mięty
- młode gałązki rozmarynu
SERNIK Z OWOCAMI - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PRZYGOTOWANIE TORTOWNICY
Dno tortownicy wykładam kawałkiem papieru do pieczenia zaciskając go pomiędzy
rantem a spodem tortownicy. Nadmiar papieru obcinam.
Przygotowuję podwyższenie wysokości rantów tortownicy. Odcinam pasek papieru do
pieczenia o długości wystarczającej, by owinąć cały obwód tortownicy. Pasek
powinien być wyższy o 2 cm od wysokości tortownicy (przypominam, że moja tortownica ma wysokość 8 cm; całkowita wysokość papieru wokół rantu tortownicy to 10 cm).
PRZYGOTOWANIE SPODU SERNIKA Z OWOCAMI
Masło rozpuszczam w garnuszku.
Ciasteczka rozdrabniam w malakserze (można je również rozkruszyć wałkiem do ciasta), dolewam rozpuszczone masło, całość mieszam i powstałą w ten sposób kruszonką wylepiam spód tortownicy, mocno dociskam i wyrównuję wykorzystując do tego celu szklankę.
MASA SEROWA DO SERNIKA Z OWOCAMI
MIELENIE SERA BIAŁEGO Ser biały mielę wykorzystując maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Ser można również rozdrobnić praską do ziemniaków tak, jak to opisałam prezentując przepis na SERNIK BABCI MARYSI.
Do misy miksera wbijam całe jajka, wsypuję do nich szczyptę soli i zaczynam ubijać na najwyższych obrotach miksera. Po 1 minucie dosypuję cukier. Ubijam przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystego kremu, dodaję cukier waniliowy i miksuję jeszcze przez 2 minuty.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180°C.
W osobnej misce łączę śmietanę z budyniowym proszkiem; mieszam dokładnie
kuchenną trzepaczkę do połączenia składników, tak by zniknęły wszystkie grudki (ale nie ubijam).
Do zmielonego sera przelewam śmietanę z budyniem. Całość bardzo starannie mieszam kuchenną szpatułką.
Teraz do masy serowej dodaję ubite jajka z cukrem i całość dokładnie mieszam kuchenną szpatułką do uzyskania jednolitej masy serowej.
Serową masę wlewam do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C (włączam funkcję pieczenia góra-dół, bez termoobiegu).
SERNIK Z OWOCAMI – PIECZENIE I STUDZENIE
Sernik piekę przez 15 minut w temperaturze 180°C, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę jeszcze przez 90 minut. Na koniec podnoszę ponownie temperaturę do 180°C, dopiekam sernik przez 5–10 minut i wyłączam piekarnik.
Po upieczeniu sernika nie śpieszę się z wyjmowaniem go z piekarnika. Otwieram jedynie drzwiczki, pozwalając tak sernikowi powoli stygnąć przez co najmniej 1, a najlepiej przez 2 godziny. Dzięki temu sernik nie opada, pozostaje równy i nie pęka. Po tym czasie sernik wyjmuję z piekarnika i stawiam go w miejscu, w którym nie jest narażony na przeciągi.
Z wystudzonego sernika ściągam obręcz tortownicy i delikatnie zsuwam go z podstawy tortownicy na paterę do ciast. Teraz sernik wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Studzenie sernika wymaga cierpliwości i trwa kilka godzin.
OWOCOWA POLEWA NA SERNIK
Owoce (300 g) przekładam do rondelka. Dodaję 3-4 łyżki
cukru i 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny – podgrzewam całość do chwili aż
owoce puszczą sok i lekko się rozpadną, a cukier rozpuści.
W międzyczasie żelatynę wsypuję do filiżanki i zalewam 2 łyżkami zimnej wody,
zostawiam ją na chwilę do napęcznienia. Filiżankę z żelatyną wstawiam do
gorącej kąpieli wodnej (czyli do większego naczynia z gorącą wodą) i mieszam żelatynę w filiżance do jej
całkowitego rozpuszczenia (roztwór żelatyny staje się płynny).
Rozpuszczoną żelatynę wlewam do rondelka z owocami i dokładnie mieszam. Tak powstałą galaretkę studzę, schładzam w lodówce i tężejącą wylewam na dobrze wystudzony i dodatkowo schłodzony w lodówce sernik. Na wierzchu układam świeże maliny i borówki amerykańskie. Sernik wstawiam ponownie do lodówki.
SERNIK Z OWOCAMI - DEKOROWANIE
Przed podaniem dekoruję sernik listkami mięty i młodymi
gałązkami rozmarynu.
sernik z owocami
Komentarze
Prześlij komentarz