GOTUJ PROSTO I Z SERCA. PRZEPISY NA KOMFORTOWE DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ I POLSKIEJ, EWA SZCZĘSNA
Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej, Ewa Szczęsna
Gotuj tak, by wszystkim smakowało
– prosto i z serca!
Wszyscy kochamy zarówno włoską kuchnię jak i polskie dania które na myśl przywołują nam ciepło rodzinnego domu! I dokładnie to wszystko znajdziecie w jednej ksiżce wydanej właśnie przez Wydawnictwo ZNAK Jednym Słowem. Mnóstwo serca i miłości to najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej, królowej kulinarnego TikToka.
Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków – mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem. Nieważne, co wybierzesz – z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.
A ja, korzystając z przepisów z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej" przygotowałam na śniadanie pyszną ROLADĘ JAJECZNĄ
ROLADA JAJECZNA
- 5 jajek L
- sól ziołowa
- pieprz
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 3 łyżki startego parmigiano reggiano
NADZIENIE
- 150 g serka śmietankowego
- 100 g wędzonego łososia
- 1 ogórek pokrojony w plasterki
- kilka liści sałaty lub garść szpinaku baby
- 0,5 awokado
- sok z cytryny
SPOSÓB WYKONANIA
Wbijam jajka do miski, roztrzepuję je, dodaję starty ser parmigiano reggiano, pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszam kuchenną trzepaczką.
Ciasto na omlet przelewam do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam, uważając przy tym by nie spłynęło na jedna stronę, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (włączam funkcję pieczenia "góra - dół"). Omlet piekę przez 15 minut.
Foremkę z upieczonym omletem wyjmuję z piekarnika. Wyjmując omlet z foremki odwracam go i kładę na kuchennym blacie. Teraz smaruję omlet serkiem śmietankowym, układam na nim plastry łososia, plasterki ogórka, kawałki awokado, sałatę i całość zwijam wzdłuż dłuższego boku.
Gotową roladę jajeczną kroję na porcję szerokości 3 cm.
Tytuł : Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej
Autor: Ewa Szczęsna
Wydawnictwo: Znak Jednym Słowem
Rok wydania: 2024
Data premiery: 2024-11-13
Liczba stron: 224
Oprawa: twarda
Wymiary (wysokość, szerokość, grubość): 250 x 200 x 20 mm
Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej, Ewa Szczęsna
Komentarze
Prześlij komentarz