TRYB JASNY/CIEMNY

GOTUJ PROSTO I Z SERCA. PRZEPISY NA KOMFORTOWE DANIA KUCHNI WŁOSKIEJ I POLSKIEJ, EWA SZCZĘSNA

Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej, Ewa Szczęsna

gotuj prosto i z serca

Gotuj tak, by wszystkim smakowało – prosto i z serca!

Wszyscy kochamy zarówno włoską kuchnię jak i polskie dania które na myśl przywołują nam ciepło rodzinnego domu! I dokładnie to wszystko znajdziecie w jednej ksiżce wydanej właśnie przez Wydawnictwo ZNAK Jednym Słowem. Mnóstwo serca i miłości to najważniejsze składniki w kuchni Ewy Szczęsnej, królowej kulinarnego TikToka.

Z Ewą przyrządzisz absolutne klasyki, takie jak prosta, ale pełna charakteru carbonara czy gorące pierogi przesmażane z aromatyczną cebulką. Zachwyci cię też mnóstwo mniej znanych smaków – mięciutkie toskańskie kluseczki gnudi z masłem szałwiowym i parmezanem, podlaskie zaguby, syte i pachnące majerankiem. Nieważne, co wybierzesz – z przepisami Ewy wyjdzie pysznie i domowo.

gotuj prosto i z serca

A ja, korzystając z przepisów z książki Ewy Szczęsnej "Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej" przygotowałam na śniadanie pyszną ROLADĘ JAJECZNĄ

 

ROLADA JAJECZNA

  • 5 jajek L
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 3 łyżki startego parmigiano reggiano

NADZIENIE

  • 150 g serka śmietankowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki
  • kilka liści sałaty lub garść szpinaku baby
  • 0,5 awokado
  • sok z cytryny
 
gotuj prosto i z serca

SPOSÓB WYKONANIA

Wbijam jajka do miski, roztrzepuję je, dodaję starty ser parmigiano reggiano, pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszam kuchenną trzepaczką. 

gotuj prosto i z serca

Ciasto na omlet przelewam do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam, uważając przy tym by nie spłynęło na jedna stronę, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (włączam funkcję pieczenia "góra - dół").  Omlet piekę przez 15 minut.

gotuj prosto i z serca

Foremkę z upieczonym omletem wyjmuję z piekarnika. Wyjmując omlet z foremki odwracam go i kładę na kuchennym blacie. Teraz  smaruję omlet serkiem śmietankowym, układam na nim plastry łososia, plasterki ogórka, kawałki awokado, sałatę i całość zwijam wzdłuż dłuższego boku. 

Gotową roladę jajeczną kroję na porcję szerokości 3 cm.

gotuj prosto i z serca

Tytuł : Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej

Autor: Ewa Szczęsna

Wydawnictwo:  Znak Jednym Słowem

Rok wydania: 2024

Data premiery: 2024-11-13

Liczba stron: 224

Oprawa: twarda

Wymiary (wysokość, szerokość, grubość): 250 x 200 x 20 mm

 

gotuj prosto i z serca

Gotuj prosto i z serca. Przepisy na komfortowe dania kuchni włoskiej i polskiej, Ewa Szczęsna

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI