MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ
Mini desery na słodki stół - przepisy na sylwestrowe deserki w słoiczkach.
Mini desery na słodki stół pięknie prezentują się na stole i zawsze robią wrażenie na gościach. Mam dla Was pomysł na sylwestrowe mini deserki. Takie małe, pyszne słodkości, które idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach, urodzinach, imieninach, weselach, chrzcinach i komuniach. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Mini deserki na słodki stół podaje się w szklanych lub plastikowych pucharkach, słoiczkach lub kubeczkach o pojemności 70 - 150 ml.
PRZEPISY NA MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ
proporcje na 6 porcji
DESER CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g ciasteczek korzennych
- 150 g serka mascarpone
-
150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
- 220 g brzoskwiń z puszki
- 50 g zalewy z brzoskwiń
- 5 g żelatyny w proszku
- dekoracja: pestki granatu oraz listki czerwonego szczawiu lub mięty
I WARSTWA: ORZECHOWA KRUSZONKA
Do pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich orzechy włoskie i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.
II WARSTWA: KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Serek mascarpone dokładnie miksuję z kremem czekoladowo-orzechowym do uzyskania jednolitego kremu.
II WARSTWA: BRZOSKWINIOWY MUS
Brzoskwinie wyjmuję z syropu, przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę wsypuję do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po namoczeniu żelatyna gęstnieje. Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do musu brzoskwiniowego i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.
IV DEKORACJA
Deserki dekoruję pestkami granatu.
DESER MIGDAŁOWO WANILIOWY Z OWOCAMI
- 50 g migdałów w płatkach
- 100 g ciasteczek maślanych
- 100 g serka mascarpone
- 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
- cukier z wanilią lub cukier wanilinowy
- 7 g żelatyny w proszku
- 20 g syropu z brzoskwiń (lub wody)
- owoce: maliny, cząstki pomarańczy
- do dekoracji: posiekane orzechy pistacjowe niesolone
I WARSTWA: KRUSZONKA MIGDAŁOWA
Do
pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich migdały w płatkach i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.
II WARSTWA: MASA WANILIOWA
Serek mascarpone oraz serki waniliowe przekładam do jednego naczynia. Dodaję do nich miąższ wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksuję do połączenia się składników.
Żelatynę
wsypuję
do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po
namoczeniu żelatyna gęstnieje.
Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej
(czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance
mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do masy waniliowej i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.
III WARSTWA: owoce + orzechy
DESER BIAŁA CZEKOLADA I MUS TRUSKAWKOWO MALINOWY
- 150 g truskawek mrożonych lub świeżych
-
100 g malin mrożonych lub świeżych
- 5 g żelatyny w proszki
-
20 g syropu z brzoskwiń
- 100 g białej czekolady
- 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
- owoce: maliny i kiwi
I WARSTWA: MUS TRUSKAWKOWO-MALINOWY
Owoce przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę
wsypuję
do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po
namoczeniu żelatyna gęstnieje.
Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej
(czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance
mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do owocowego musu i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników. Do musu malinowo-truskawkowego można dodać odrobinę cukru dla przełamania kwasowości owoców, ale nie jest to koniecznie.
II WARSTWA" MUS WANILIOWO-CZEKOLADOWY
Czekoladę rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej. W tym celu łamię ją na kawałki i przekładam do miseczki,
którą wstawiam do większego naczynia wypełnia z gorącą wodą; czekoladę mieszam do chwili jej całkowitego rozpuszczenia. Do czekolady dodaję serki waniliowe i
energicznie miksuję całość. Krem studzę.
II WARSTWA: owoce - maliny i kiwi
SAŁATKA OWOCOWA
Brzoskwinie z puszki (lub w sezonie świeże), jabłko, pomarańcza, kiwi, borówki amerykańskie, maliny, sok z cytryny
PRZEPISY NA MINI DESERY
Poznajcie również inne nasze przepisy na mini desery. Klikając w nazwę deseru przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przez siebie przepisem.
TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKĄ
GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI
mini desery na słodki stół
Komentarze
Prześlij komentarz