TRYB JASNY/CIEMNY

MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ

Mini desery na słodki stół - przepisy na sylwestrowe deserki w słoiczkach.

Mini desery na słodki stół pięknie prezentują się na stole i zawsze robią wrażenie na gościach. Mam dla Was pomysł na sylwestrowe mini deserki. Takie małe, pyszne słodkości, które idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach, urodzinach, imieninach, weselach, chrzcinach i komuniach. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. 


mini desery na słodki stół

Mini deserki na słodki stół podaje się w szklanych lub plastikowych pucharkach, słoiczkach lub kubeczkach o pojemności 70 - 150 ml.

mini desery na słodki stół

PRZEPISY NA MINI DESERY NA SŁODKI STÓŁ

proporcje na 6 porcji

DESER CZEKOLADOWO BRZOSKWINIOWY

  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g ciasteczek korzennych
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
  • 220 g brzoskwiń z puszki
  • 50 g zalewy z brzoskwiń
  • 5 g żelatyny w proszku
  • dekoracja: pestki granatu oraz listki czerwonego szczawiu lub mięty


I WARSTWA: ORZECHOWA KRUSZONKA

Do pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich orzechy włoskie i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.

II WARSTWA: KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

Serek mascarpone dokładnie miksuję z kremem czekoladowo-orzechowym do uzyskania jednolitego kremu.

II WARSTWA: BRZOSKWINIOWY MUS

Brzoskwinie wyjmuję z syropu, przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę wsypuję do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po namoczeniu żelatyna gęstnieje. Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do musu brzoskwiniowego i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.

IV DEKORACJA 

Deserki dekoruję pestkami granatu.

mini desery na słodki stół

 

DESER MIGDAŁOWO WANILIOWY Z OWOCAMI

  • 50 g migdałów w płatkach
  • 100 g ciasteczek maślanych
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
  • cukier z wanilią lub cukier wanilinowy
  • 7 g żelatyny w proszku
  • 20 g syropu z brzoskwiń (lub wody)
  • owoce: maliny, cząstki pomarańczy
  • do dekoracji: posiekane orzechy pistacjowe niesolone 


I WARSTWA:
KRUSZONKA MIGDAŁOWA

Do pojemnika malaksera przesypuję pokruszone ciasteczka, dodaję do nich migdały w płatkach i całość rozdrabniam do uzyskania kruszonki.

II WARSTWA: MASA WANILIOWA

Serek mascarpone oraz serki waniliowe przekładam do jednego naczynia. Dodaję do nich miąższ wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, miksuję do połączenia się składników.

Żelatynę wsypuję do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po namoczeniu żelatyna gęstnieje. Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do masy waniliowej i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników.

III WARSTWA: owoce + orzechy 


DESER BIAŁA CZEKOLADA I MUS TRUSKAWKOWO MALINOWY

  • 150 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 100 g malin mrożonych lub świeżych
  • 5 g żelatyny w proszki
  • 20 g syropu z brzoskwiń
  • 100 g białej czekolady
  • 2 serki waniliowe (w sumie 260 g)
  • owoce: maliny i kiwi 


I WARSTWA: MUS TRUSKAWKOWO-MALINOWY

Owoce przekładam do większego naczynia i blenduję. Żelatynę wsypuję do szklaneczki z 50 ml syropu z brzoskwiń i odstawiam na 3-4 minuty. Po namoczeniu żelatyna gęstnieje. Szklaneczkę z namoczoną żelatyną wstawiam do gorącej kąpieli wodnej (czyli większego naczynia wypełnionego gorącą wodą). Żelatynę w szklance mieszam do chwili aż stanie się płynna, przelewam ją do owocowego musu i niezwłocznie miksuję do połączenia się składników. Do musu malinowo-truskawkowego można dodać odrobinę cukru dla przełamania kwasowości owoców, ale nie jest to koniecznie.

II WARSTWA" MUS WANILIOWO-CZEKOLADOWY

Czekoladę rozpuszczam w gorącej kąpieli wodnej. W tym celu łamię ją na kawałki i przekładam do miseczki, którą wstawiam do większego naczynia wypełnia z gorącą wodą; czekoladę mieszam do chwili jej całkowitego rozpuszczenia. Do czekolady dodaję serki waniliowe i energicznie miksuję całość. Krem studzę.
 

II WARSTWA: owoce - maliny i kiwi 


SAŁATKA OWOCOWA

Brzoskwinie z puszki (lub w sezonie świeże), jabłko, pomarańcza, kiwi, borówki amerykańskie, maliny, sok z cytryny

 


PRZEPISY NA MINI DESERY

Poznajcie również inne nasze przepisy na mini desery. Klikając w nazwę  deseru przeniesiecie się automatycznie na stronę naszego bloga z wybranym przez siebie przepisem.

TRUSKAWKOWY DESER Z GALARETKĄ

mini desery na słodki stół

 

GALARETKA Z PIANKĄ I OWOCAMI

mini desery na słodki stół

 

mini desery na słodki stół

mini desery na słodki stół

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI