TRYB JASNY/CIEMNY

KASZOTTO Z BURAKAMI

KASZOTTO Z BURAKAMI

Kaszotto (pęczotto) z burakami, orzechami włoskimi i serem.


kaszotto z burakami

 

Kaszotto (pęczotto) to danie przygotowane na wzór rissotto -  polska wersja włoskiego przysmaku. Zamiast ryżu w roli głównej występuje tu polska kasza pęczak.

Kaszotto z burakami to pyszne, odżywcze, pełne wyrazistych smaków danie wegetariańskie idealne na kolację. Polecam Wam je szczególnie zimą i jesienią. Ma niezwykle efektowny i kuszący kolor.


kaszotto z burakami


 

GOTOWANIE W STYLU MEAL PREP

Kaszotto z burakami to przykład dania, które najlepiej jest przygotować w stylu meal prep.

MEAL PREP  o co w tym chodzi

W największym skrócie chodzi o ograniczenie do niezbędnego minimum czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie posiłków. Meal prep to sposób przyrządzania jedzenia polegający na planowaniu gotowania i przygotowywaniu na zapas całych posiłków lub poszczególnych ich składników. Dzięki temu późniejsze , codzienne gotowanie zabiera nam mniej czasu, jest dużo wygodniejsze i łatwiejsze. Przeczytaj więcej o gotowaniu w stylu meal prep.

Robiąc kaszotto z burakami wykorzystuję wcześniej ugotowany bulion warzywny oraz buraki ugotowane lub upieczone przy okazji przygotowywania innych dań (na przykład piekąc pieczeń na obiad pamiętam by obok brytfanny z mięsem wsadzić do piekarnika na 30 minut owinięte w folię aluminiową buraki). 

 

KASZOTTO Z BURAKAMI SKŁADNIKI

proporcje na 4 porcje

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 3 nieduże buraki 
  • 1 cebula biała
  • 3/4 szklanki białego wina
  • około 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 120 g sera z niebieską pleśnią lub twardego sera koziego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do przygotowania kaszotto z burakami możecie wykorzystać różne gatunki sera. Ważne żeby miał on mocny, wyrazisty smak i aromat. To nadaje daniu charakter. My najczęściej przygotowujemy kaszotto z burakami z serem z niebieską pleśnią lub z twardym serem kozim.

kaszotto z burakami

KASZA PĘCZAK JĘCZMIENNY

Kasza pęczak to całe, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. W przemyśle jest traktowany głównie jako półprodukt, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową lub łamaną oraz jako surowiec do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie. Jako najmniej przetworzone ziarno jęczmienia zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych.

 

KASZOTTO Z BURAKAMI SPOSÓB WYKONANIA

1. BULION WARZYWNY

Do przygotowania kaszotto (pęczotto) z burakami niezbędny jest bulion warzywny. Taki bulion warto regularnie gotować i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. To genialna baza do wszelkich zup, sosów, risotta, kaszotta  i dań jednogarnkowych (np. gulaszu). Skorzystajcie z naszego przepisu na BULION Z PIECZONYCH WARZYW

 

kaszotto z burakami
 

2. PRZYGOTOWANIE BURAKÓW

Buraki do kaszotto możecie upiec lub ugotować. Potrzebujecie ich do kaszotto zaledwie 3 sztuki, więc warto zaplanować ich przygotowanie podczas  przyrządzania innej potrawy #mealpreap       

Gotowanie buraków:

Buraków nie obieram. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (aż zmiękną). Po ugotowaniu przelewam je zimną wodą, ściągam z nich skórkę (praktycznie sama odchodzi) i studzę.

Pieczenie buraków:

Piekarnik rozgrzewam do 180°C Buraki zawijam w folię aluminiową i piekę przez około pół godziny. Po tym czasie wyjmuję je z piekarnika, studzę i obieram. 

3. Przestudzone buraki kroję w drobną kostkę lub ścieram je na grubych oczkach tarła (jak wolicie).

4. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę.

5. Bulion stawiam na ogniu, by cały czas był gorący.

6. Na kuchence stawiam garnek lub patelnię o wysokim brzegu i rozgrzewam na niej oliwę.

Najlepiej żeby naczynie w którym będziecie przygotowywać kaszotto miało grube dno i nieprzywierającą powłokę. 
6. Na rozgrzaną oliwę wsypuję cebulę i smażę ją często mieszając do chwili aż się zeszkli. 

7. Do cebuli wsypuję kaszę i smażę ją przez około 3 minuty stale mieszając łyżką.

8.  Do pęczaku wlewamy wino; czekam aż odparuje (będzie spokojnie bulgotać przez około 5 minut).

9. Teraz zaczynam dolewać po jednej chochelce gorący bulion warzywny. Gorący płyn wlewamy partiami, a gdy tylko kasza go wchłonie, wlewam następną jego porcję.  W tym czasie kaszotto często mieszam. Gdy odparuje pierwsza chochelka dolanego bulionu - wlewam kolejną jego porcję do czasu, aż kasza będzie ugotowana "al dente" (potrwa to około 20 minut). 

10. Pod sam koniec gotowania do kaszy dodaję utarte lub pokrojone w drobną kostkę buraki, posiekaną natkę pietruszki, orzechy oraz 1/3 sera (ser z niebieską pleśnią kruszę wcześniej na drobne kawałki, a ser kozi ucieram na tarce). Całość doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe kaszotto (pęczotto) powinno być gęste, ale nie lejące. 

KASZOTTO Z BURAKAMI SPOSÓB PODANIA

Gorące kaszotto z burakami nakładam na talerze wykorzystując do jego formowania kuchenny ring (nie jest to konieczne, możenie to danie nałożyć po prostu łyżką do miseczek). Wierzch kaszotto posypuję resztą sera. Danie dekoruję plasterkami i listkami buraków.

PRZEPISY Z BURAKAMI     

Jeśli lubicie buraki poznajcie również inne nasze przepisy na:

sałatkę z kaczką 

sałatkę z pstrągiem wędzonym

sałatkę z pęczaku i sezonowych warzyw

 

kaszotto z burakami

 

kaszotto z burakami

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI