SERNIK PISTACJOWY
SERNIK PISTACJOWY
Sernik potrójnie pistacjowy – marzenie każdego miłośnika pistacji
Jeśli kochasz pistacje, ten sernik to spełnienie Twoich kulinarnych pragnień! Delikatna, kremowa masa serowa, intensywnie pistacjowy spód i aksamitna polewa – wszystko skąpane w charakterystycznym, lekko orzechowym aromacie. To deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Gotowi na pistacjową ucztę?
To będzie idealny wypiek na wielkanocny stół.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA PYSZNE SERNIKI
SERNIK PISTACJOWY SKŁADNIKI
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8 cm
SKŁADNIKI NA SPÓD PISTACJOWO-CIASTECZKOWY
- 160 g ciastek zbożowych lub owsianych
- 70 g niesolonych, obranych pistacji
- 50 g masła
- 10 g (2 łyżeczki) kakao w proszku (bez cukru)
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 1,2 kg tłustego sera białego
- 150 g pasty z pistacji LUB 200 g kremu pistacjowego o zawartości pistacji minimum 50 - 55 %
- 125 g serka mascarpone ( pozostałą część 250 g opakowania wykorzystuję do przygotowania kremu pistacjowego na wierzch sernika)
- 170 g drobnego cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)
- 5 jajek rozmiar L
- 100 g masła 82 %
- 1 budyń waniliowy bez cukru lub 35 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM PISTACJOWY
- 125 g serka mascarpone
- 200 g paty pistacjowej + 2 łyżki cukru pudru LUB 200 g kremu pistacjowego (jest już słodki)
DEKORACJA SERNIKA PISTACJOWEGO
- 50 g posiekanych pistacji
- maliny
- czerwone owoce liofilizowane (np. maliny, żurawina lub truskawki)
PASTA PISTACJOWA CZY KREM PISTACJOWY - KTÓRY PRODUKT WYBRAĆ DO PRZYGOTOWANIA SERNIKA PISTACJOWEGO?
JAK ZROBIĆ DOMOWĄ PASTĘ PISTACJOWĄ?
SERNIK PISTACJOWY - SPOSÓB WYKONANIA
PRZYGOTOWANIE TORTOWNICY
Tortownicę wykładam kawałkiem papieru do pieczenia.
Najlepiej na dno tortownicy położyć kawałek papieru do pieczenia zaciskając go pomiędzy rantem a spodem tortownicy i odciąć nadmiar papieru wystający od spodu tortownicy. Następnie wyciąć pasek papieru do pieczenia o długości wystarczającej, by owinąć z małym nakładem cały obwód tortownicy i wyłożyć nim wewnętrzne brzegi formy.
PRZYGOTOWANIE SPODU SERNIKA PISTACJOWEGO
Masło rozpuszczam w garnuszku. W malakserze kolejno rozdrabniam pistacje oraz ciasteczka i przekładam je do miski. Dodaję do nich kakao w proszku i mieszam. Dolewam rozpuszczone masło, całość dokładnie mieszam do połączenia się składników i powstałą w ten sposób kruszonką wylepiam spód tortownicy, mocno dociskam i wyrównuję wykorzystując do tego celu szklankę.
MASA SEROWA DO SERNIKA PISTACJOWEGO
MIELENIE SERA BIAŁEGO Ser biały mielę wykorzystując maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Ser można również rozdrobnić praską do ziemniaków tak, jak to opisałam prezentując przepis na SERNIK BABCI MARYSI.
Rozpuszczam w garnuszku masło i odstawiam je by lekko przestygło, ale nadal pozostało płynne.
Do misy miksera wbijam całe jajka, wsypuję do nich szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy, ubijam na najwyższych obrotach miksera do połączenia się składników. Wlewam rozpuszczone masło, miksuję przez moment. Teraz dodaję krem pistacjowy (lub pistacjową pastę) i krótko miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Do masy pistacjowej przekładam zmielony ser biały oraz ser mascarpone i całość krótko miksuję do uzyskania jednolitej serowo-pistacjowej masy.
Serową masę przekładam do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C (włączam funkcję pieczenia góra-dół, bez termoobiegu).
SERNIK PISTACJOWY – PIECZENIE I STUDZENIE
Sernik piekę przez 15 minut w temperaturze 180°C, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150°C i piekę jeszcze przez 60 minut.
Po upieczeniu sernika nie śpieszę się z wyjmowaniem go z piekarnika. Otwieram jedynie drzwiczki, pozwalając tak sernikowi powoli stygnąć przez co najmniej 1, a najlepiej przez 2 godziny. Dzięki temu sernik nie opada, pozostaje równy i nie pęka. Po tym czasie sernik wyjmuję z piekarnika i stawiam go w miejscu, w którym nie jest narażony na przeciągi.
Po całkowitym wystudzeniu sernika (po kilku godzinach lub na drugi dzień) ściągam obręcz tortownicy i delikatnie zsuwam go z podstawy tortownicy na paterę do ciast. Teraz ostrym, giętkim nożem ścinam jak najcieńszą (milimetrową) warstwę skórki z boków sernika. Ten zabieg nie jest konieczny ale sprawia że sernik będzie się piękniej prezentował na stole.
KREM PISTACJOWY
Miksuję ser mascarpone i krem pistacjowy do uzyskania jednolitej masy i rozprowadzam ją na powierzchni wystudzonego sernika.
SERNIK PISTACJOWY – DEKOROWANIE
Pistacje rozdrabniam w malakserze do uzyskania struktury drobnego żwirku (nie na mąkę).
Na kremie pistacjowym rozsypuję rozdrobnione pistacje, pokruszone owoce liofilizowane oraz maliny. Sernik pięknie wygląda dodatkowo ozdobiony jadalnymi kwiatami (np. miniaturowymi bratkami).
ZBIÓR NASZYCH PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH
Pod powyższym linkiem znajdziecie zbiór naszych rodzinnych przepisów na dania wielkanocne, a wśród nich są: mazurki, serniki, baby, sałatki, jajka faszerowane, zakwas na barszcz, tradycyjny barszcz wielkanocny, rolady mięsne, sosy, rolady warzywne i wiele innych pysznych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz